САЩ подслушвали цяла Норвегия

Американската Агенция за национална сигурност е прихванала повече от 33 милиона телефонни разговора в Норвегия за един месец миналата зима, отбелязва вестник, цитиран от Ройтерс.

Норвегия за първи път е споменавана в разразилия се скандал с подслушванията.

Всекидневникът Dagbladet се позовава на публикувани класифицирани документи от Едуард Сноудън и неговия партньор и бивш журналист от „Гардиън" Глен Грийнуолд.

Според изданието е взета информация от 33.19 милиона телефонни разговора в периода между 10 декември 2012 година и 8 януари 2013 година. Вестникът допълва, че американската агенция може да е подслушвала цялото население на Норвегия - 5 милиона души.

Изданието пояснява, че сред европейските страни, в Норвегия са прихванати най-много телефонни разговори от Агенцията за Национална сигурност от глава на населението.

Dagbladet пише още, че от документите става ясно колко са продължавали разговорите, кой ги е провеждал, с кого са водени, мястото на телефоните и техните номера.

Приятелите не трябва да се шпионират един друг", каза премиерът Ерна Солберг по норвежката държавна медия NRK. „Легитимно е да провеждаш разузнаване, но целите трябва да се базират на подозрения", допълни тя.

По-късно норвежките разузнавателни служби опровергаха информацията.

Тази събирана информация от норвежкото разузнаване е за подкрепа на норвежките военни операции в конфликтните зони в чужбина или е свързана с борбата срещу тероризма също в чужбина", каза ръководителят на Норвежката разузнавателна служба генерал-лейтенант Кел Грандхаген.

„Това не е събиране на информация от Норвегия срещу Норвегия, а норвежка информация, която е споделяна с американците", добави той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини