Шепа ядки седмично води до дълголетие

Хората, които редовно ядат ядки живеят повече от останалите, съобщи престижното медицинско списание „New England Journal of Medicine”. Проучването е най-широкообхватното правено някога.

Американските учени твърдят, че хрупащите ядки обикновено водят и по-здравословен живот от хамбургераджиите, примерно. Според тях, храната върви ръка за ръка с начина на живот. Няма начин да ядеш бадеми и да не ходиш да правиш джогинг след това.

Рекордното по мащабите си изследване е продължило 30 години и в него са участвали над 120 000 души. Не става въпрос за ежедневна консумация на ядки, а за веднъж седмично. И то по една пълна шепа, а не повече.

Проучването показва, че тези, който консумират ядките в такава регулярност, след това нямат нужда от спазването на здравословни диети. Сред много полезни ефекти е намаляването на холестерола и по лесното приемане на инсулин.

Британски учени заявиха, че е много рано да се правят такива категорични заключения. „Тук се твърди, че една шепа ядки седмично намалява риска от инфаркт. Искаме допълнителни доказателства за тази връзка”, казва Виктория Тайлър, главен диетолог на Британската фондация за сърдечни болести.

Американците се съгласиха, че е рано за прибързани заключения, но са категорични в едно - основните изводи за ползата от ядките, едва ли ще бъдат променени в бъдеще.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини