Българинът не вярва в Темида, но да съди винаги готов. Преглед на печата

"Българите не вярват в правосъдието, но са винаги готови да се съдят", показва изследване на Евробарометър, направено в периода 30 септември - 2 октомври сред 26 581 души от всички  страни от ЕС.

Като цяло жителите на ЕС са доволни от правосъдието - 53% от европейците категорично застават зад магистратите. В Дания и Финландия например 85% от анкетираните се доверяват на правосъдието, а в Словения - едва 24%.

На фона на тези данни България се откроява с висок процент на хората, които са готови да си търсят правата в съда, дори да има друг начин да решат проблема - 23%, пише "Сега".

Според Менда Стоянова Бюджет 2014 е бюджет на платената любов. Митниците не работят и причината е в лутането на правителството и безогледното кадруване, счита депутатът от  ГЕРБ, цитарана от "Сега".

Въпреки кризата и усещането, че държавата харчи малко, средствата, с които разполага бюджетът, всъщност растат през последните няколко години. Това правителство не прави изключение - за 2014 г. то планира да преразпредели почти 40% от БВП.

А в стремежа си да бъдат едновременно и по-социални и да се харесат на по-дясната публика, управляващите раздадоха и една торба обещания, с които пряко или индиректно натоварват бюджета за 2014 и за 2015 г., пише "Капитал".

Проблемът е, че парите, с които разполага държавата, не са разтегливи като дъвка. БСП и  Пламен Орешарски със сигурност искат да се разграничат максимално от постната пица на бившия финансов министър Симеон Дянков, но това няма как да се случи без до болка познатите структурни реформи.

Фондът за растеж и развитие на регионите ще отпуска до 15 милиона лева за общински проекти и до 30 млн. лв. за проекти на министерствата. Очаква се първите от тях да станат ясни през  февруари.

Класирането им ще се извърши от междуведомствен съвет с участието на министри и представители на сдружението на общините, цитира изявление на финансовия министър Петър Чобанов "Сега".

"Критериите, на които ще трябва да отговарят проектите, се разработват в момента", поясни министърът.

"Очакваме да се вместим в параметрите на бюджета за 2013 година и ако има неизпълнение на приходите, то да е минимално."

Министърът отхвърли възможността делът на националното съфинансиране по оперативните програми за 2014-2020 г. да бъде увеличен от 20 на 50%, както настояват транспортното и  регионалното министерство.

"Труд" предупреждава: "Грипът е в Европа, у нас - след месец". Заразата е на територията на Ирландия, Шотландия, Норвегия, Швеция и Дания - намира се на около 2000 км от България.

"За поредна четвърта зима ще бъдем атакувани от свинския грип, наречен "Калифорния", обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини