Бежанците отказват да обучават децата си у нас

Децата бежанци у нас са 2 135 души. 1 609 от тях са от Сирия. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев по време на 26-тото заседание на Националния съвет за закрила на детето.

По данни на агенцията 120 са децата от Афганистан и 82 от Ирак.

1 624 от тях са на възраст до 13 години, като съотношението между момчетата и момичетата е 1219 на 916. Чирпанлиев съобщи, че част от тези деца не са придружени от родител или от друг пълнолетен роднина.

Молби за закрила на непридружени деца постъпват у нас от началото на годината, като до момента техният общ брой е 172.

Чирпанлиев обърна внимание на това, че държавата ни ще получи помощи в големи размери и голяма част от тези пари ще бъдат насочени към създаване на кътове за игра и обучение във всички настанителни центрове у нас.

Той припомни, че ще получим близо 1 млн. евро от Чехия, 3,5 млн. долара от Върховния комисариат по бежанците на ООН, 1 млн. евро по линия на БЧК от правителството на Холандия и над 6 млн. евро от Европейската комисия за бежанците.

Шефът на ДАБ алармира, че бежанците нямат почти никакъв интерес да дадат децата си за обучение, тъй като мислят, че ще минат само транзитно през България и ще стигнат до по-развити европейски държави, където да бъдат настанени при по-добри условия. В тази връзка се очаква утре Министерският съвет да одобри нов устройствен правилник на ДАБ, с който да се създаде дирекция „Социални дейности” и да се осигурят временно още 110 работни щата.

Чирпанлиев заяви, че вече е спокоен, че ще успеем да се справим със социализирането на сирийските деца в обществото. Той увери, че противно на нагласите, че настанителният център от фургонен тип в Харманли е изключително зле оборудван, всъщност фургоните разполагали с отопление и други неща от първа необходимост.

По думите му всеки регистриран бежанец получава по 65 лева на месец за храна. Но повече не можело да им се даде, защото иначе бихме дискриминирали българите, които ползват социални помощи.

До 17 декември предстои в Харманли да бъдат раздадени 200 хил. памперса, 3000 семейни пакета и 1000 индивидуални такива.

От Здравното министерство пък увериха, че всеки имигрант на територията на България е изследван за основни заболявания. Стана ясно и че за момента разполагаме с достатъчно ваксини.

От Образователното министерство обаче алармираха, че много родители отказват да запишат децата си в училище дори след изкаран курс по български език.

По време на заседанието на съвета бе спомената и информация, че бежанците вече са започнали да се движат из страната, като някои са отишли в Бургас.

Председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски обърна внимание на представителите на институциите, че много от нашите деца с увреждания са „на същото дередже”, а страната ни няма капацитет да гледа своите хора. Той подчерта, че не можем да говорим само за права, без да има и задължения. Според него в противен случай ще си създадем втора неинтегрирана етническа група, ако не наложим ясни правила. Затова той посъветва органите за непридружените деца да бъде разкрита институция, където те да бъдат научени на български език, на навици и поведение на европейски граждани и за тях да се полагат медицински и психологически грижи. Чак след това те трябва да бъдат пускани в училищата, смята Коралски.

Шефът на ДАБ Чирпанлиев предложи за непридружените деца да бъде обособен настанителен център в Баня, а в околността до два-три месеца да бъдат изградени къщички за настаняване  на майки с деца без съпрузи.

От Социалното министерство излязоха с информацията, че се разработва програма за интеграция на бежанците на стойност 948 хил. лева от държавния бюджет. За тези пари у нас се обучават 500 лица с придобит статут на бежанец, които ще бъдат научени на езика и ще бъдат регистрирани в бюрата по труда.

От Държавната агенция за закрила на детето съобщиха, че имат готови екипи за кризисна интервенция и вече създават електронен регистър за непридружените малолетни бежанци.

Стана ясно още, че комисарят по въпросите на правата на човека от Съвета на Европа ще дойде на посещение у нас на 17 декември.

В крайна сметка 26-тото заседание на съвета завърши с две важни решения. Според едното от тях следващата седмица съветът ще проведе извънредно заседание в Харманли, а с другото решение се дава мандат на ДАБ за сформиране на работна група за разработване на механизъм за координация на национално и регионално ниво по въпросите на децата бежанци.

 

 
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини