Събирането на пари в градините сблъска "челно" родители и персонал. Засега в сайта на Общината

Снимка: Архив

Луда "надпревара" в обвинения, контраобвинения, откровени обиди и дори злословения, подчертани похвали, обяснения и защитни тези по темата "Детски градини, родители, пари" се разиграва в секцията за въпроси на сайта на Община Асеновград. Въпросът с искането на допълнителни левчета от майките и татковците е повдиган не един път. Толкова, че и повече, пъти от Общината обясняваха, къде през медиите, къде директно в отговор на родителски запитвания, че искането на допълнителни средства, освен задължителната такса за посещение, е НЕЗАКОННО. Въпреки това обаче разказите на майки, на които им са искани пари я за играчки, я за пердета, я за килими, я книжки, с обяснението "родителският актив реши така", не секват.

В последните седмици се е "засилила" и другата страна, в лицето на защитници на директори, възпитатели и лелки в градините. Те обаче не се ограничават само до добрите и похвални слова за тях, ами директно нападат "джокащите кафе" и "шматкащи се" по заведения родители.

Една част са се подписали с имена, истински или не, втори се представят като "група родители", трети ползват инициали, други си остават все така анонимни. Важи и за оплакващите се и за защитниците.

За да не преразказваме и заплитаме и без друго заплетения казус, представяме на вниманието ви поредната "порция" въпроси и отговори по темата, публикувани на общинския сайт. Всички отговори от страна на местната управа са дадени от Величка Стойчева, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности".

Намесата от страна на Асеновград.НЕТ са единствено в сферата на граматиката, поради огромния брой грешки в оригиналните текстове на въпросите.

ВЪПРОС: "Искам да попитам кога ще спре изнудването на родителите на децата в детските градини. Нали се забрани събирането на пари от родители? Оказа се, че е лукс детето ти да е Подготвителна група в ОДЗ „Асенова Крепост”. От началото на годината събирахме по 16 лв. за някакви книжки, а сега ни искат по 30 лв. за букви. Толкова ли Общината или градината не може да осигури тези така необходими неща за Подготвителната група и след като не може да ги осигури, нека да няма Подготвителна група в ОДЗ „Асенова крепост”. От една майка разбрах че буквите стрували 300 лв. Та ние сме само родители, не сме спонсори. Няколко пъти ме питаха дали няма да дам пари – е, няма да дам. Моля ви направете проверка, защото не мисля, че ние, родителите, трябва да купуваме тези консумативи, които ще са нужни за обучението на нашите деца, след като нямало да купим букви нямало с какво да учат децата. Това е безобразие. Незнам дали някой проверява дали в детските градини има всичко нужно за обучението на нашите деца.
В.Р."

ОТГОВОР: "Уважаема В.Р., Община Асеновград е осигурила финансиране на всичко, което е необходимо за обучението и обгрижването на децата в детските заведения. Няма основание да се събират допълнителни средства от родителите. Проведен е разговор с директора на ОДЗ "Асенова крепост" по повдигнатия от Вас въпрос. Стана ясно, че това е инициатива на родителския актив."

ВЪПРОС: "Въпросът ми е за директорката на ЦДГ "Радост" кв. Долни Воден. Докога ще поправя къщата си с пари от детската градина? Там лесно се усвояват пари за децата от тази жена и обкръжението й.
Линчева"

ОТГОВОР: "Уважаема г-жо Линчева,
По сигнала, който подавате ще бъде извършена проверка."

ВЪПРОС: "Прочетох за детските градини и аз реших да споделя, че в детска градина "Слънце" също събират пари за пердета,за килими и за не знам още какво с оправданието, че средствата, осигурени от Общината, не стигат.
С.М."

ОТГОВОР: "Уважаема С.М.,
Разговарях с директора на ЦДГ "Слънце" и се оказа, че родителският актив на две от групите са взели решение за закупуване на пердета и килими. Събирането на средства било по желание на родителите и не е задължително. Община Асеновград е осигурила всички необходими средства за нормална работа на детските градини. Не е необходимо да се събират пари."

МНЕНИЕ: "Здравейте! Аз нямам въпрос към вас, но искам да изкажа мнение. В нашия град са най-мрънкащите родители на които децата им посещават детски градини. Никой не си задава въпроса как за около 2 лв. на ден се гледа дете, храни се, учи се и т.н. Средствата, които осигурява Общината, не стигали - как да стигат скъпи родители като не си плащате данъците, а все мрънкате за градини, ясли, детски площадки? От къде да се вземат тези средства според вас? Не мислите ли, че тези средства пак ще се вземат от вас? Направихте голям проблем, че някои родители желаят децата им да посещават по приветливи градини, никой не ви задължава да давате пари, след като не желаете. Тези средства се събират от родителите на добра воля.
Валентина Борнарова”

ОТГОВОР: "Уважаема г-жо Борнарова,
Споделям Вашето мнение, че родителите трябва да знаят какви финансови средства предоставя Общината на всяка детска градина и за какво могат да се използват според нормативните документи. В тази връзка искам да Ви съобщя, че през 2014 г. с публикуването на новия бюджет /в сайта на Общината/ на всяка детска градина за 2014 г., ще получите пълна информация за това, какви разходи включват и какви не включват бюджетите на детските заведения в община Асеновград."

ВЪПРОС: "По повод написаното от В. Р. и Х.М. и всички там неизвестни, дали изобщо съществуват и от какво ги е свян да си пишат истинските имена, незнам...Искам да кажа: Умопомрачително е родители да са толкова незаинтересовани за благополучието на децата си, та постоянно да хулят детските градини. Ами, като толкова не ви отърват, гледайте си ги вкъщи, ама как ще си ходите с тях по кафета и барчета...И да си направите сметка колко кафета сте джокнали днес, на каква цена и колко струва театърът в детската градина, който радва децата и ги образова, поне веднъж на два-три месеца. Ами колко книжки сте им купили в последно време на вашите сладуранчовци, знаете ли изобщо цените даже на тези - за рисуване? В тоя живот всичко се плаща - и цигарите, и кафето, защо да не се плаща и театърът, и детските играчки, и английският, и снимките с Дядо Коледа. Ако не искате, просто не пращайте децата си в деня на празненствата, така със сигурност ще икономисате, но пък ще ви се развали удобството - ще трябва да си гледате отрочето през целия ден, вместо да шматкате тук там с дружки по кафета. И престанете да плювате учителите, които се грижат целодневно детето ви да е щастливо, нахранено, научено и т.н. Тези хора са герои, при положение че са принудени да гледат по 30-35 деца заради стандарти на директори и бюджети. Въпреки това те се грижат за децата и ги обичат, и им помагат да разбират, и им разказват приказки. Вие, колко приказки знаете, не тези от кафенетата, а детски? А разказвате ли ги?! Навярно не, защото ако купувахте книжки, щяхте да знаете, че цените им никак не са малки и какво да се прави, понякога и родители като вас, вместо за фантасмагории, трябва да се бръкнат и за книжки, с които учителката да занимава децата. Страшно и безочливо е някаква си Величка Стойчева, която няма и час прекаран като учител в детска градина да се прави на великия ревизор...Първо да изкара ден макар и в някоя забавачница, пък после да съди учителите... И още, не разбирам - Тя, като защитник на учителите ли се явява, или на родителите?! До колкото знам е сложена там да защитава интересите и на учителите, но не съм чул да се е прославила в тази си област. От върха е лесно да се критикува. Моля власт имащите да защитят веднъж и учителското съсловие. Защото, на следващите избори то може да е болшинство.
Гергана Христова"

ОТГОВОР: "Уважаема г-жо Христова,
Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът на общината и общинската администрация, която подпомага неговата дейност, са длъжни да защитават интересите на гражданите на цялата община, независимо дали са учители или родители. Като подминавам обидите по мой адрес, искам да уверя всички, които ползват сайта на общината, че никой служител, в това число и аз, не си позволява да защитава едни граждани за сметка на други."

ВЪПРОС: "Удивявам се на администраторите на сайта, които си позволяват да пускат тук анонимни изказвания, на всичкото отгоре такива, които петнят честта на българския учител. Тези, които са недоволни, нека имат доблестта поне да си пишат имената, иначе е евтина клюка. Удивлявам се и на тази експертка Стойчева, която се тормози да им отговаря и вместо да защитава хората, заради които "яде хляб" е тръгнала срещу тях. Аз от години живея срещу директорката на Долноводенската детска градина и с очите си не съм видяла къщата й да се е превърнала в палат. А за парите, които си присвоявали детските учители - не ви ли е срам да пишете простотии за хората, които възпитават децата ви и са повече с тях, отколкото вие самите?! Срамота! И най-срамното е, че кметът и антуражът му им се връзват, вместо да защитават учителите. Досега никоя власт не се е подигравала така с учителството, като тази. Но...идват избори.
Милена Иванова"

ОТГОВОР: "Уважаема г-жо Иванова,
Общинска администрация служи на гражданите в рамките на законите на страната. В този смисъл изпълнявам своите задължения като държавен служител на ръководна работа и не бих си позволила действия извън тези, които са ми възложени."

ВЪПРОС: "Видях въпросите за детските градини. Отговорът за събирането на пари от родителите е един и същ - решение на родителския актив и желание на родителите. Въпросите ми към вас са:
1. От къде родителите ще знаят, че трябват килими, пердета, букви за 300 лв. До сега винаги на родителска среща настойчиво ни е било казвано за какво да се събират пари.
2. Говорихте ли с произволно избрани от Вас родители?
3. Наистина ли сте убедена, че цялата инициатива идва от родителите?
Може би ще са нужни по-задълбочени проверки.
4. Прочетох въпроса и на г-жа Линчева. Това, което пише, звучи много сериозно. Казвате,че ще извършите проверка. Как ще намерите нарушения и злоупотреби? Ще извикате ли органи на които това им е работата?
К. П."

ОТГОВОР: "Уважаема/и К.П.,
Най-напред искам да Ви уверя, че компетентните органи ще си свършат работата и ще установят дали има нарушения и злоупотреби, за които говори г-жа Линчева.
Не случайно решенията за събиране на пари се вземат на родителските срещи. Там се вземат решения за събиране на пари по желание и там е мястото да заявите своя протест срещу това. Ако сумата е задължителна /каквато е таксата за посещение в детска градина/ тя се плаща в касата на детското заведение, срещу нея получавате квитанция и не е необходимо решение на родителска среща.
Често повтарям отговорите си за събирането на пари, защото всеки родител трябва да знае,че не сте длъжни да плащате допълнителните средства, които събират родителските активи.
През м. февруари или началото на м. март в сайта на общината заедно с новите бюджети на детските градини ще публикуваме и информация за разходите, които са включени в бюджета на д. градини и такива, които не са включени."

ВЪПРОС: "На фона на всички коментари тук искаме да изразим голямата си благодарност на ръководството на ОДЗ "Зорница" и на нашите госпожи - Костадинова и Иванова, а също на лелята Шопова, които се грижат за нашите деца с огромно желание и професионализъм! На тях и на всички работещи в тази прекрасна нова детска градина можем да кажем само едно огромно "Благодарим!"
Група на доволните родители"

ОТГОВОР: "Уважаеми родители,
Чудесен жест на благодарност! Сигурна съм, че има още много родители, които са благодарни и доволни от грижите, полагащи се за децата в детските градини на община Асеновград."

И все в тоя род до безкрай….

Преди десетина дни, заради всички това, зам.-кметът Мария Вълканова огласи ултиматум към директорите на  общинските детски градини за преустановяване на събирането на пари: "Ако напрежението с родителските реакции не спре, ние ще спрем допълнителното стимулиране на екипите там".

Общината проверява дори анонимните сигнали. До момента обаче нито една от проверките не засича своеволия, директорите, съвсем очаквано, дават обяснение, че парите се набират изключително и само по инициатива на родителите. А родители, които да твърдят обратното и да застават зад това с имената си, почти липсват.

Вицекметът Вълканова обаче е категорична, че "тази практика трябва да спре веднага. Всички градини имат достатъчно допълнителни средства, с които спокойно да обезпечат нужното за малчуганите."

К.Нешева

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини