Фризьорка, лекар, футболист - мечтаните професии на ромските деца в Асеновград

Снимка: Интернет

 "Посочете три професии, които Ви харесват?" и "Какъв желаете да станете?". Двата въпроса са били зададени на ромски деца в Асеновград в анкетно проучване по проекта "Учи и спечели". Повечето са отговорили като един, посочвайки само какви желаят да станат като пораснат. Най-желаните професии са фризьор при момичетата и лекар и футболист при момчетата.

С проучването са изследвани 120 родители и 100 деца.

Сред причините, поради които ромските момчета и момичета трудно получават знания, са липсата на нужното възпитание и непосещававането на детски градини и предучилищни занимания. Те обикновено не завършват изобщо или завършват само основно образование. Проблемите с отпадането се появяват при започване на средното образование, а достъпът до висше е съвсем ограничен.

Някои от децата от малките класове посещават занимални и родителите нямат грижа да им помагат с домашните. Такива са 52,5% от децата на анкетираните родители. 47,5% се включват в самоподготовката на децата си. Това са онези родители, които знаят какво искат за синовете и дъщерите си, а именно по-добра култура на поведение, качествени знания и умения. Те желаят децата им да станат равноправни и стабилни граждани на обществото. За съжаление обаче им е трудно се справят, поради минималните познания и обща култура, които имат.

Голяма част от родителите имат колебания относно обучението на децата си и не желаят те да получат образование. Според тях основната причина те да не посещават училище са липсата на пари за дрехи, обувки, учебници и помагала. На второ място са необходимостта да помагат в отглеждането на други деца и осигуряване прехраната на семейството. Родителите нямат средства и не виждат смисъл от образование, семейството не мотивира достатъчно.

Самите деца от своя страна също нямат голям интерес и навици за учене, не възприемат училището като интегриращ фактор. То им създава затруднения и с изучаването на български език. Преобладаващата част боравят с много ограничен речников запас, което се обяснява с факта, че малко от тях говорят у дома си на български.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини