Умря лидерът на ливанския клон на „Ал Кайда”

Маджид ал Маджид, командир на „Ал Кайда" в Ливан, е починал във военна болница в Бейрут, съобщават източници от местните сили за сигурност, цитирани от Би Би Си.

Припомняме, преди дни Маджид беше арестуван от ливанските власти. Той беше лидер на Бригадите „Абдула Азам", които са тясно свързани с „Ал Кайда".

Саудитецът Маджид беше в списъка на Саудитска Арабия с най-издирваните терористи.

Генерал от ливанската армия е заявил за „Асошиейтед прес", че той е починал от бъбречна недостатъчност.

Бригадите „Абдула Азам" са отговорни за няколко нападения в Близкия Изток, като те поеха отговорността за атентата срещу посолството на Иран в Бейрут през ноември, при който загинаха 23-ма души. Културното аташе на Иран беше сред мъртвите.

Маджид е починал ден, след като е изпаднал в кома. Вчера ливанските власти обявиха, че ДНК тестове са потвърдили самоличността му.

Министърът на отбраната Файез Госн по-рано потвърди, че терористът е бил задържан от военното разузнаване в Бейрут и е разпитван в строга секретност. Той е отказал да даде подробности около арестуването му.

Източник от ливанските сили за сигурност обаче е казал за „Ройтерс", че той е заловен с друг саудитски бунтовник и е живеел в южния град Сидон.

Маджид оглавява Бригадите „Абдула Азам" от 2012 година. Терористичната клетка е базирана в Ливан и на Арабския полуостров, като е кръстена на известен палестински джихадистки идеолог, който е набирал муджахидини за борбата срещу Съветския съюз в Афганистан през 1980-те.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини