В България се слуша и то се слуша много. Ще уведомят подслушваните незаконно

Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства ще се стреми в следващите два месеца да изработи новите образци и регистър за използването на СРС. Това обяви пред БНР ексатакистът и и настоящ член на Бюрото Огнян Стоичков. По думите му те са необходими, за да могат да се проследяват процесите на използването и унищожаването на СРС-тата.

По думите му вероятно най-големите проблеми ще бъдат съхранението и унищожаването на събраната информация. Изработването на регистрите, по неговите думи, ще позволи гражданите да бъдат уведомявани, когато срещу тях се използват незаконосъобразно СРС.

„Правим анализ на информацията, с която разполагаме до момента - докладите на Върховната касационна прокуратура и на съдилищата в България за 2012-та година. Те са депозирани в НС, обсъдени са и са приети от народните представители, но без акцент използване на СРС, което е акцентът в нашата работа", обясни Огнян Стоичков.

„Именно по данни на тези доклади в България се слуша и то се слуша много. Например за 2012 година окръжните съдилища са дали разрешение за 12 251 случая за използване на СРС. От тях само 2 500 са послужили за доказателства, годни за наказателния процес", допълни още той.

Стана ясно, че Бюрото ще издава задължителни указания за съхранение и използване на специални разузнавателни средства и ако те не се спазват ще бъдат сезирани съответния административен ръководител или прокуратурата.

Ще се правят и внезапни проверки, допълни Стоичков. Те ще бъдат свързани с изискване на документи и информация. „Ако Бюрото вземе решение да се отиде и при машините, ще ползва услугите на експерт и със съответната експертиза ще отиде и при машините", завърши той.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини