Сидеров обвини полицай в лъжесвидетелстване. Преглед на печата

Скандалът около Волен Сидеров продължава да е сред водещите теми на всекидневниците.

„Лидерът на "Атака" Волен Сидеров свика пресконференция, за да обяви пред медиите, че няма никаква вина за скандала на летището във Варна в началото на седмицата, който стана причина главният прокурор да поиска депутатския му имунитет. 
Според официалната информация за случая в понеделник вечерта Сидеров заедно с още шестима депутати от партията му са предизвикали разправия на борда на самолета от София към Варна, като обиждали френския дипломатически служител Стефани Дюмортие, а впоследствие влезли в ръкопашна схватка с млад мъж и с полицай. 
Днес обаче Сидеров обяви, че истинските факти по случая са противоположни. Той обяви, че директорът на "Алианс франзес" във Варна и аташе по въпросите на сътрудничеството в областта на френския език Стефани Дюмортие го е наругала на английски, че пътникът Димитър Бахнев му е показал среден пръст, а полицаят Костадин Колев е лъжесвидетелствал за удара по лицето си. Лидерът на "Атака" обяви, че пострадалите младеж и полицай са пряко свързани с ГЕРБ и че срещу него е изпълнена политическа поръчка. 
Сидеров беше по-внимателен в изказването си единствено към главния прокурор, когото нарече "подведен" по фактите, заради които поиска сваляне на защитата на народния представител, за да започне наказателно преследване. 
Лидерът на "Атака" отказа да отговори еднозначно дали смята да се откаже доброволно от депутатския имунитет, като уточни само, че "това ще се разбере скоро"..
.В пространно изложение, в което говореше за себе си в трето лице единствено число, Волен Сидеров обяви, че френският дипломатически служител Стефани Дюмортие го е обиждала в самолета.
Според изнесеното от него тя му казала да не стои пред нея в самолета "с тая мръсна значка" (значката на "Атака" - бел. ред.) и допълнила, че "българите са прости и не заслужават да са в Европейския съюз"... - в. „Дневник".

„В БСП се надяват Волен Сидеров сам да се откаже от депутатския си имунитет и да не се стига до гласуване в пленарната зала, научи "Стандарт" от високопоставени социалисти. Причината е, че червените са в неприятната позиция кворумът да зависи от "Атака" и ако подкрепят падане на спецзащитата на лидера й, той може да постави в риск работата на Народното събрание. Соцдепутати изразиха надежди междувременно в новата сесия още поне трима депутати да напуснат ГЕРБ, както твърди първата люспа Георги Марков. И да осигуряват кворум за мнозинството на БСП и ДПС...
Вчера Сидеров излезе от мълчанието и обяви, че няма вина за скандала на летището във Варна...
Атакист номер 1 не отговори еднозначно дали ще се откаже сам от спецзащитата си...
Ако не го направи, парламентът трябва да състави комисия, която да разгледа искането на главния прокурор и приложените към него данни. Следва гласуване в пленарна зала не по-рано от 14 дни след постъпване на искането на обвинител номер 1. Работата на комисията обаче може да бъде проточена и да се искат нови доказателства от прокуратурата, обясниха червени..." - в. „Стандарт".

Лидерът на националистите се изкара жертва и обясни, че случаят е провокация. Макар че не обяви официално кой седи зад това, Сидеров на няколко пъти обясни как полицаят е привърженик на ГЕРБ, а бившите управляващи все още имали огромно влияние в МВР... 
Сидеров избегна отговор на въпроса дали сам ще си даде имунитета с лаконичното: "Това ще стане ясно в следващите дни", но обясни, че няма да пречи на разследването. Той даде да се разбере още, че имунитетът му е поискан след лъжесвидетелстване от страна на полицай Колев, който във фейсбук показвал неприязън към националиста. 
От партийната централа разпространиха снимка на Колев, която според атакистите е заснета 30 минути след инцидента. На нея не се виждат следи от удар по скулата на полицая. Националистите се бяха "въоръжили" и със "снимки на анаболи и стимуланти" от фейсбука на Колев, както и скрийншотове от личния му профил. 
Веднага след пресконференцията профилът на Колев във фейсбук бе изчистен, установи "Труд". "Не съм слушала изявленията на Волен Сидеров и не мога да ги коментирам. Ако някой има право на това от страна на обвинението, това е Софийската градска прокуратура, при която е дознанието", обясни районният прокурор на Варна Цветанка Гетова. 
Единственото нещо, което Сидеров потвърди, е, че искал личните данни на френската гражданка в самолета, както и на "лицето Бахнев" на варненското летище. Това обаче ставало чрез трети лица, на което като народен представител имал право. Той помолил стюардесата и полицаите да им вземат данните, а целта била да повдигне обвинение срещу тях. Дюмортие обиждала значката на ревера му, която е с българския флаг, а после му казала "Fuck youself". 
Младият мъж на летището пък му викнал: "Простак! Боклук! Ще те смачкам!"  
Попитан дали ще напусне парламента, Сидеров отвърна: "Искате ли да ме разстрелят? Защо трябва да напускам." - в. „Труд".

Политическите трусове в левицата и десницата също са сред темите на съботните вестници.

"В БСП много отдавна са тръгнали по пътя на дребните компромиси. Вкопчили са се във властта заради самата нея. Готови да се прегърнат с дявола само и само да са в нея". Това заяви бившият депутат от левицата Татяна Дончева в коментар за отказа на социалистите да коментират скандала около лидера на "Атака" Волен Сидеров, който миналата седмица удари двама души, един от които полицай, на летището във Варна.
В интервю за Би Ти Ви Дончева, която в края на миналата година напусна БСП и даде заявка да се върне в политиката със собствена формация, упрекна бившите си съпартийци, че предпочитат да опазят отношенията си със Сидеров, който им гарантира мнозинство в парламента. "Затова не нарекоха простотията простотия", обясни тя.
В коментар на неофициалните информация за възраждането на проекта АБВ на президента Георги Първанов Дончева коментира, че той все още е член на БСП и "не дава отговор на въпроса дали ще продължи да е в БСП, като направи втора лява листа".
Тя напомни, че нейната формация "Движение 21" е извън БСП и "има амбицията да започне началото на създаване на нова лява форма".
Дончева потвърди, че иска да управлява държавата, но допълни: "Аз не съм психопатка, която ще обикаля страната да обяснява, че ще е министър-председател." Според нея сега тепърва им предстои утвърждаване на лица и събиране на политическо влияние, с което на първите избори с тяхно участие да вземат например 1 процент, а после да се надяват на повече. "Сега е въпросът да не се лакомиш", каза още тя.
Дончева коментира още, че Станишев няма работа да се извинява за неща, случили се преди 50-60 години, в които той не е участвал, а вместо това трябва да се извини за проваления преход..." - в. „Дневник".

"Не съм съгласен с много от действията на ръководството на социалистическата партия, но това не означава, че ще напускам БСП. Разминаването между обещаното преди изборите и изпълненото за мен също не е приемливо, но оставам в партията, за да защитавам своите възгледи." Това каза пред "Нова телевизия" Румен Петков.Той посочи, че като лидер на плевенските социалисти особено се вълнува от проблема с бъдещето на проекта за АЕЦ в Белене.
"Проведохме референдум и го спечелихме, но нищо не правим по въпроса, въпреки че има и желаещи да инвестират чужди компании. Това обаче не означава, че ще има и отделна листа на недоволни социалисти за евроизборите, нито, че ще искам оставки на предстоящия конгрес на БСП. В Декларацията на АБВ са казани само истини, това не е натриване на носа на никого, в това число и на сегашното ръководство на БСП. Хората са недоволни и аз не мисля, че това трябва да се отминава", обясни той. 
Според Румен Петков, твърдо обещано и неизпълнено е и въвеждането на "данък богатство", за да има солидарност на хората с пари в кризата с останалите граждани. Той посочи като проблем и неизпълнени конгресни решения от соцпартията и лошите резултати от кадровата й политика.
"Аз съм от хората, които атакуваха кабинета на Бойко Борисов най-силно. ГЕРБ си остава и сега основния опонент на БСП, но ситуацията изисква диалог", каза още Петков. Според него, БСП трябва да се върне на територията на морала и да започне да изпълнява ангажиментите си към избирателите, гласували за нея..." - в. „Сега".

"Десните бяха тези, които направиха реалната реформа в България - по времето на Филип Димитров и Иван Костов. Тогава станаха сериозните реформи. Следващите две правителства - на Симеон и Бойко, капитализираха реформите и се възползваха от момента. Посока на България се промени в периода 1997 -2001 година. Сега Радан Кънев се отмята от миналото, а това не ми допада".
Това коментира пред ТV7 Надежда Нейнски.
„В политиката започна игра с имена и табели, а не с политики. Помним, като дойде царя на власт той каза, че няма ляво и дясно, а има народ. Така той приобщи много хора. Винаги има в името на какво да се направят безобразия..." - в. „Труд".

„По времето на Симеон Сакскобургготски се нанесе първият удар по политическата система в България. С даването на предимство на силната ръка - дали ще е цар, дали ще е генерал, нещата се израждат. Сега всички говорят за промени в Конституцията. Нека те кажат какво точно искат да се промени, преди да дадем гласа си за тях. НДСВ дойде с нови лица и говори за нов морал. После те се преляха в Тройната коалиция. После дойде образът на Бойко, който се обяви за десен. Осем години при управлението на цяра се опитваше да се подмени традиционната десница", обяви Нейнски.
Според нея „лошото наследство" в десницата се сатанизира с единствената цел да бъдат подменени спомените." - в. „24 чаоа".

Избирането на църковни водачи също е сред темите на всекидневниците.

„Излъчени са двамата претенденти за Неврокопски митрополит
Станаха известни резултатите от епархийските избори в Гоце Делчев. Това са Мелнишкият епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит (30 гласа), и Браницки епископ Григорий, игумен на Троянския манастир (28 гласа). На трето място по брой на подадените гласове (2 бр.) е  Драговитийският епископ Даниил, сега викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.
Следващата неделя, на 19 януари, Св. Синод трябва да избере един от двамата за Неврокопски митрополит.
През седмицата свещеници от епархията поискаха изборът на Неврокопски митрополит да бъде отложен. Според тях има нарушения при определянето на новите епархийски избиратели, което предопределя вота. Светият Синод обаче бе непреклонен, че изборът ще е точно днес, съобщи дир.бг.
Недоволните свещеници предравително казаха, че ще бъде избран мелнишкият епископ Серафим, който беше и сред кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит. От църквата в Разлог пък съобщиха, че е изчезнала подписката в подкрепа на епархийските избиратели и на днешния вот за митрополит.
В гласуването днес участваха 30 епархийски избиратели - по шест (трима духовници и трима миряни) от всяка от петте духовни околии на Неврокопската епархия..." - в. „Сега".

„Папа Франциск номинира 19 нови кардинали, сред които и архиепископът на Несебър - монсиньор Лорис Франческо Каповила. Светият отец свиква консистория (събрание) на висшите духовници във Ватикана от 20 до 22 февруари. В последния ден той ще извърши обреда по издигане в кардиналски сан. От номинираните 19 само 16 ще имат право на глас при евентуален избор на нов папа. Те са от 12 националности, като 6 са от Европа, 4 от Латинска Америка, 3 от Африка, 2 от Азия и един от Северна Америка.
През октомври монсеньор Каповила ще навърши 89 години. Висшият католически духовник е бил личен секретар на папа Йоан XXIII, който е известен като "българския папа". Той управлява Светия престол във Ватикана от 1958 до 1963 година. Преди това той е бил известен като Анджело Ронкади и е бил апостолически пратеник в България от 1925 до 1934 г. с мисия да преодолее разделението между местните католици от двата обреда.
Титлата Месембрийски епископ е на древна и отдавна несъществуваща епархия, която се дава на епископи без епархии. В аналите на Римокатолическата църква досега фигурират четирима титулярни архиепископи на Несебър - Карло Марготи (от 1930 до 1934 г.), Анджело Джузепе Ронкали (от 1934 до 1953 г., впоследствие папа Йоан XXIII ), Силвио Анджело Пио Оди (от 1953 до 1969 г.) и Лорис Франческо Каповила (от 1971 г.)" - в. „Стандарт".

Вестниците съобщават също, че сирийците, живеещи у нас, са поднесли цветя на паметника на Васил Левски.

„Старейшините на сирийците в България се поклониха пред паметника на Левски
Сирийците, които живеят в България и са с постоянно гражданство или с временен статут в България, но не са бежанци благодарихме на българския народ, чрез символа на България - Апостола Васил Левски, за помощта, която България оказва на тези хиляди нещастни бежанци, които влязоха в България, съобщава за Агенция "Фокус" Нидал Алгафари. „Поднесохме венец пред паметника на Васил Левски, последва минута мълчание в памет на загиналите за свободата на България, както и за свободата и демокрацията в Сирия", посочи той. По думите му, събирането се провежда именно днес, за да не бъде след като започне политическият сезон..." - в. „Сега".

„Положихме цветя пред паметника на Васил Левски конкретно, за да не бъде пред институция, защото всяка една институция би могла да се тълкува като политическа позиция. Затова решихме, че най-подходящото време е сега, за да не се налага и спиране на движението и да бъде пред паметника на абсолютния авторитет за българския народ - Апостола на свободата", посочи Алгафари.
Той обясни, че в събирането са участвали 30 души.
„Събраха се по-скоро старейшините на сирийците, повечето, от които са бизнесмени, лекари, инженери", каза още Алгафари..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини