Напук на кризата - бейбибум в петричко село

Напук на кризата петричкото село Първомай расте. Жителите в селището се увеличават, дори в трудните години се раждат по над 25 бебета. За миналата година новородените са 35. Заради бейби бума в последните няколко години вече няма достатъчно места в детската ясла и в детската градина, предаде Стандарт нюз.

„Искаме ново и модерно Обединено детско заведение. В момента яслите ни са допотопни. Хлапетата са в сграда, строена в далечната 1963 година. Други учат в кметството, над моя кабинет. Правили сме ремонти, но условията не са добри", твърди селският управник. Преди две години изготвили проект за ОДЗ с капацитет над 150 деца, стойността е някъде около 1,5 млн. лв. Надяват се, че ще могат да кандидатстват по някоя от европейските програми. Само така ще решат този голям проблем.

„Най-важното е, че в селото ни прирастът е положителен, вече гоним 4000 жители", казва Методи Попов. Той призна, че капацитетът на сегашната детска градина никак не е достатъчен и доста малчугани са си вкъщи, защото няма места за тях. Увеличението на населението е и заради голямото трудолюбие на местните хора, които успяват да се справят финансово, въпреки кризата. Почти върху 400 декара земя са застроени оранжерии, в които селяните отглеждат зеленчуци. Тази година, навръх 1-ви май - Ден на труда, Първомай ще отпразнува подобаващо 59-годишен юбилей. През 1955 г. с указ на Държавния съвет на НРБ селото получава името си.

„Само на този ден тук не се работи, а се празнува. Иначе сме много работливи, снахи и зетьове избираме с конкурс, че да сме сигурни в трудолюбието им", споделят местните хора.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини