Подслушвали президент и премиер в Турция

Турският премиер Реджеп Ердоган се оплака вчера, че е бил подслушван, заедно с президента Абдулах Гюл и редица високопоставени лица в страната.

Ердоган разказа това пред журналисти на връщане от посещение в Иран.

"Такива неща възникват пред нас. От подслушване на президента до подслушване на мен самия. Докато се стигне до председателя на парламента, на нашите семейства, на нашите деца. Подслушвали са всички", заявява Ердоган. Той добавя, че невинаги подслушването е било директно, но че са били подслушвани лица, които провеждали разговори с хора от държавния връх.

Ердоган припомни необходимостта от премахване на съдилищата със специални правомощия и за реформата в съдебната система. Той посочи, че решенията за предприемане на подслушвания вече ще трябва да бъдат взимани с единодушие в съдилищата за тежки престъпления. Според турските медии правителството подготвя законопроект, който ще затрудни извършването на полицейски акции и предприемането на подслушвания на телефонни разговори. В пакета със съдебни реформи на кабинета се предвижда също премахване на съдилищата със специални правомощия, осъдили наскоро стотици офицери за участие в заговори срещу правителството.

Междувременно бе съобщено, че още 800 турски полицаи са били уволнени и преназначени след корупционния скандал, в който се оказаха замесени трима турски министри.

Още един депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието пък я е напуснал, съобщиха турските медии. Мохамед Четин стана осмият народен представител, който изоставя партията на Ердоган за последните два месеца.

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини