Разрешителни за турските превозвачи отвориха границата

Тридневната блокада на българо-турската граница беше прекратена тази нощ. Превозвачи обаче заплашиха с нова блокада.

Това стана, след като българската страна предостави 100 000 разрешителни за турските превозвачи. За компромиса съобщи вицепремиерът Даниела Бобева.

Не е ясно дали турската страна ще се съгласи на реципрочна мярка.

В понеделник, 17 февруари, ще има среща между транспортните министри на България и Турция.


Ще искаме и преразглеждане на  разрешителните за трета страна, ще искаме отпадане на фактурата като превозен документ и ще искаме и промяна на времевото ограничение за  движение на български камиони, каза пред БНР заместник-министърът на транспорта Антон Гинев.

Ако срещата не е успешна, границата ще бъде блокирана веднага. Всички хора са в готовност, категоричен е Тодор Ингилизов - един от превозвачите, блокирали границата.

Още тази нощ ще предоставим половината от предварителната квота разрешения на турската страна, като очакваме от тях незабавно да отворят границата, заяви късно снощи по БНТ Даниела Бобева.

Бобева напомни, че вече са били предоставени 15 000 разрешения, а са използвани само 4700. Оставащите 10 000 разрешения стигат поне за един месец да бъде отворен трафикът.

Бобева беше категорична, че всяка минута забавяне на отварянето на границата, след като днес през нощта се предоставят разрешенията, няма да бъде заради българското правителство.

Опашките от камиони на ГКПП "Капитан Андреево" и ГКПП "Лесово" все още са километрични, но колоната се придвижва, макар и бавно, съобщиха от МВР.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини