"Кукерските игри - феерия от багри, магия и мистерия" в Асеновград

Снимка: АЕК "Етър"

Кукерските маскарадни игри са едни от най-ярките и оживени обичаи в нашето фолклорно наследство. Календарно те са обвързани с така наречената Сирна неделя или Сирница - денят, в който даваме и молим за прошка. С акта на прощаването ние разчистваме пътищата си и отваряме нови пространства в самите нас. По същия начин и в този период от годината зимата се отдръпва, за да даде път на напиращото ухание на пролетта. Сякаш всичко започва отначало - дърветата надяват нова премяна, орачи и копачи с труда си подканват земята отново да ражда. Ергените дават превес на силата и мъжеството си, показват най-съкровените си мераци като хвърлят собственоръчно запалени стрели в дворовете на своите избраници. Активират се добрите сили, задвижва се оплодителния процес.

Кукерите играят за здраве и плодородие. И ако някой има спомени от детството си за страховити маски, силното дрънчене на чанове и хлопки, търкалянето по земята – всичко това има своите корени от дълбините на времето, своето основание в полза на обновлението и оживлението на природата. Колкото по-страшна е маската, толкова по-далеч ще изгони злото. Колкото по-шумни са танците, толкова по-скоро ще докарат пролетта. Търкалянето на кукерите по земята не е просто игра, а съприкосновение с нейната сила.

В навечерието на предстоящите календарни празници и най-вече на Сирни заговезни, предшестващ Великден, в Етнографската къща в Асеновград ще гостува изложба "Кукерските игри - феерия от багри, магия и мистерия" на ямболския исторически музей. Авторите на изложбата ни въвеждат в един чудноват свят, които крещейки със звуци, цветове и обредна зрелищност ни прави съучастници в оживителния природен процес. Напомня ни за прошката, която искаме да дадем и да ни бъде дадена, за да започнем отново на чисто.

Като акцент в експозицията ще видим пресъздаване на ритуално заораване - съществен елемент на маскарадните игри. Ще можем да се полюбуваме на автентични облекла и маски. Заповядайте на откриването на изложбата, пропътувала немалкото и ненапразно разстояние от Ямбол да Асеновград, за да зарадва очите ни и разиграе празнично сърцата ни.

Изложбата ще бъде открита на 20 февруари, четвъртък, в 17.30 ч.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини