Рекордно количество кокаин задържано при съвместна операция на френската и българската полиция (снимки)

Снимки: МВР

Оперативният сигнал за подготвян трафик е постъпил в Главна дирекция "Национална полиция", своевремено той бил обработен и подаден към френската полиция. "Утвърдих оперативна разработка, направихме координация с европейските ни партньори. Операцията протече при постоянен обмен на информация, което даде резултати", съобщи днес гл.секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той поясни, че благодарение на осъществените съвместни действия, снощи на кораб на пристанище в Чили, пътуващ за Франция, са задържани 1400 кг чист кокаин.

Накотикът бил укрит в резервни гуми, натоварени в камион, превозвал техника за рали "Дакар". Гумите били напръскани със специален спрей, за да минат през скенерите. Във всяка една са открити по 100 кг кокаин, разфасован в  пакети по 5 кг. По първоначални данни, кокаинът от Боливия бил предназначен за европейския пазар. Това е рекордно количество наркотик от задържаните досега. По цени на дребно дрогата възлиза на 273 милиона евро, а след подготвяне на кокаина за уличния пазар, от задържаното количество биха се получили 5 тона наркотик.
Посланикът на Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан благодари за доброто сътрудничество между българската и френската полиция. Той коментира, че "подготовката и осъществяването на трафика на кокаин от Южна Америка към страните от Западна Европа са пресечени благодарение именно на тези светкавични действия.

В момента продължават процесуално-следствените действия на територията на Франция и други европейски държави. Разследва се дали е имало и други доставки.

Източник: Пресцентър МВР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини