Руски шпионски софтуер заразил стотици мрежи в САЩ и ЕС

Руски шпионски софтуер безшумно заразява стотици правителствени компютри в Европа и Съединените щати, предаде „Ройтерс”, като се позова на няколко изследователи в областта на киберсигурността и служители на западни разузнавания.

Спайуерът, известен под името Турла, е една от най-сложните програми за кибершпионаж, открити до този момент. Източниците на „Ройтерс” смятат, че той е разработен от руските власти и е свързан със софтуер, използван за масиран пробив в компютърните системи на министерството на отбраната на САЩ, разкрит през 2008 г.

Турла е свързан и с по-ранна глобална операция за кибершпионаж от огромен мащаб, наречена „Червения октомври", която била насочена срещу дипломатически, военни и ядрени мрежи. Експерти обаче предупреждават, че подозренията не може да бъдат потвърдени, освен ако самата Русия не поеме отговорност за спайуера.

Фирми за киберсигурност наблюдават Турла от няколко години. Според една от тях зловредният софтуер и сродният вирус Agent.BTZ са заразили до 1000 мрежи, най-вече в Украйна, Литва и Великобритания. На мушката са предимно страни от НАТО.

Киберпрестъпниците използват Турла, за да получат скрит достъп до инфектирани мрежи, от които могат да проникват в други компютри, да крадат информация и да я качват на свои сървъри. Според експерти работещите за руските власти хакери са високо дисциплинирани, прикриват умело следите си, контролират изключително ефективно заразените мрежи и подбират по-внимателно своите мишени в сравнение с китайските си колеги.

Европейските правителства приветстваха дълго време помощта, която им оказваха САЩ срещу руския шпионаж. Миналата година обаче те се разгневиха след разкритията, че самите Съединени щати ги следят.

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини