9 общини и 2 клъстера подписаха меморандум за развитието на "Тракия икономическа зона"

Меморандум за сътрудничество при развитие на икономически проекти на територията на Област Пловдив подписаха в КЦМ кметовете на общините Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, председателят на общинския съвет на Стамболийски, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, инж. Пламен Панчев, председател  на УС на "Клъстер проектиране и строителство" и Красимир Стоянов, зам.-председател на УС на "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив".

Всички те декларираха общата си воля за съвместна работа и активна подкрепа на инвестиционната инициатива за реализация на мега проекта "Тракия икономическа зона". В Меморандума е записано, че чрез развитието на икономическата зона, която обединява 6-те индустриални зони в района на Пловдив, ще се постигнат стратегическите цели:

  • · Развитие на регион Пловдив
  • · Подобряване мобилността на работната сила
  • · Осигуряване достъп до работни места в индустриални, логистически и търговски обекти
  • · Подобряване на обществената, жилищната и бизнес средата

"Сега ние продължихме процеса  на обединяване на публично-частните действия в привличането на инвеститори и разкриване на нови работни места, започнат през месец май миналата година. Тогава 8 общини подписаха Меморандум за сътрудничество при разработването и изграждането на железопътен ринг за развитието на Пловдивски регион", коментира инж. Пламен Панчев.Според него включването на двата клъстера към публично-частното партньорство ще допринесе ТИЗ да се превърне в средище за високотехнологичните компании. Квалифицираната, а не евтината работна ръка ще привлича инвеститорите. 

"Днешното споразумение ще улесни проектирането и изграждането на индустриални, логистически и търговски обекти", смята доц. д-р инж. Никола Добрев. Председателят на Съвета на  директорите на КЦМ 2000 АД и Председател на Съвета на директорите на промишлено-търговска зона „Куклен” АД бе домакин на подписването на Меморандума.

По време на срещата стана ясно, че оперативното ръководство на проект ТИЗ е възложено на "Клъстер проектиране и строителство". Сдружението с нестопанска цел е учредено с оглед проучване и разработване на политики касаещи индустриалните зони, съдействане за развитието на високотехнологични компании, изследователски и научни институти, създаване на среда, благоприятстваща иновациите, приложните изследвания и разпространението на научни резултати, подпомогне разработване на Общи Устройствени Планове, предвиждащи инфраструктурното развитие на промишлените/индустриалните и логистичните терени.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини