Една красива туркиня в света на етикираните хора (видео)

Елиф Шафак. Сн.: wikipedia.org

Елиф Шафак е писател. Идеите и жанра й могат да се определят като суфизъм, постмодернизъм, магически реализъм, феминизъм. В 20-минутната TED лекция талантливата туркиня разказва за личната си съдба и за своята вяра, че добре разказаните истории могат разрушат границите и стереотипите, налагани от политиката, за силата на кръговете, за етикетите, които ни слагат.

Елиф Шафак е родена в Страсбург, като дете учи в Испания, следва в Америка. В лекцията тя не говори за политика, а за своите преживявания в един свят, доминиран от вече наслаганите етикети, за попадането си в кръгове, предварително очертани от живота. Забавен и увлекателен разказвач, Елиф Шарак има с какво да ви изненада. А може, след като прекарате 20 мин с нейните истории, да усетите повече свобода в кръга, с който ни обграждат.

"Ако искаш да разрушиш нещо в този живот, било то акне, или пъпка или човешката душа, единственото нещо, което трябва да направиш, е да го заградиш с дебели стени. Ще изсъхне вътре. Сега, всички ние живеем в някакъв вид социален и културен кръг. Всички ние." - това е само един цитат от лекцията. Има субтитри на български и още 31 езика. Гледана е над 1 млн. пъти и има защо.

"В нашата класна стая имаше деца от всички националности. И въпреки това, разнообразието не водеше задължително към космополитна, егалитарна демокрация в класната стая. Вместо това, водеше до атмосфера, в която всяко дете беше виждано не като индивидуална личност, а като представител на нещо по-голямо. Бяхме като миниатюра на Обединените Нации, което беше забавно, освен, когато нещо негативно свързано с нация, или религия, се беше случило. Детето, което я представяше беше осмивано, подигравано и тормозено безкрайно. И аз знам много добре, защото по времето, когато посещавах това училище, в моята страна се случи военен преврат, снайперист от моята националност почти уби Папата и Турция получи нула точки в конкурса за песен на Евровизия."

"Ако сте жена писател от мюсюлманския свят като мен, тогава се очаква от вас да пишете истории за мюсюлмански жени и за предпочитане нещастните истории на нещастни мюсюлмански жени."

"Когато палестински и израелски политици говорят, те обикновено не се изслушват. Но читател от Палестина все още чете романи от еврейски автори, и обратното, свързвайки се и съчувствайки на разказвача. Литературата трябва да ни отвежда отвъд. Ако не може да ни отведе там, то не е добра литература."

Суфистите казват: "Знание, което не те усъвършенства, е много по-лошо от невежеството." Проблемът в днешните културни гета не е липсата на знания. Знаем много едни за други, или поне така си мислим. Но знание, което не ни усъвършенства, ни прави сноби, резервирани и изолирани."

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини