Принц Чарлз награди посмъртно български герой (Обзор)

Принц Чарлз удостои посмъртно с кралския Орден за храброст българина Пламен Петков, който спаси дете от удавяне, но сам загина преди близо две години.

На церемония в Бъкингамския дворец британският престолонаследник връчи ордена на майката на героя Антоанета Петкова завчера.

Кралският Орден за храброст се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Основан през 1974 г., той е връчван не повече от 1000 пъти.

Майката Антоанета Петкова сподели пред БНТ, че това признание изпълва с гордост всички близки и приятели на Пламен и в България, и във Великобритания.

Повечето от носителите на престижния британски медал за храброст са наградени посмъртно. Такъв е случаят и с 32-годишния българин, който се удавя на 26 май 2012 г. на плажа на Уест Уитъринг в Западен Съсекс, но успява да спаси от бурното море 5-годишно момиченце.

Пламен минава с приятелката си по плажа, когато забелязва в морето дете в надуваем гумен пояс, което се отдалечава от брега. Скача веднага във водата, за да помогне.

Доплувал до детето, младият мъж вече не достига дъното. Момичето успява да се измъкне от пояса и да се покатери на главата и раменете на Пламен. Той плува обратно, но остава потопен под водата. Близо до брега детето е поето от жена, която после се връща да помогне и на Пламен. Правят му изкуствено дишане, след около 40 минути пристига и медицински хеликоптер, но вече е късно. Смъртта на българина е обявена на място. Предполага се, че е получил инфаркт във водата.

“Това е един истински български герой - заяви британският посланик у нас Джонатан Алън след новината, че Пламен ще получи кралския орден. - На плажа в Уест Уитъринг в онзи слънчев майски ден е имало много хора, но само Пламен Петков е откликнал на виковете за помощ на отчаяната майка и е намерил сила у себе си да скочи в опасните води... Благородният подвиг на Пламен Петков дълбоко разчувства британския народ, а съдебният лекар към случая похвали храбростта му и посочи, че за петте му години на този пост това е “най-безкористният жест, на който е ставал свидетел”, изтъква Джонатан Алън.

Пламен Петков живее на Острова повече от 7 г. Българинът е учил в професионалната гимназия по електроника “Джон Атанасов” в Стара Загора, бил отличник в специалност “Микропроцесорна техника”. Завършва през 1998 г., малко по-късно заминава за Англия. Сестра му Женя също заминала при него във Великобритания. Пламен работел като електротехник във фирма в Сътън.

Кралският Орден за храброст е граждански орден от трета степен във Великобритания. Той се дава за изключителни прояви на храброст предимно на цивилни. В редки случаи с него са награждавани и военнослужещи. Наградените получават инициалите на ордена QGM след името си. Пламен Петков бе награден миналата година и от България посмъртно с орден за храброст. На церемония в посолството ни в Лондон роднините му получиха “Свети Георги II степен”, в мисията ни пристигнаха и съболезнования от британското кралско семейство.

“Синът ми винаги се е опитвал да помогне на другите”, разказа съкрушената му майка Антоанета през юни м.г., когато на плажа на Уест Уитъринг бе открита възпоменателна плоча и пейка с името на Пламен. Г-жа Петкова сподели пред Би Би Си, че смъртта на сина ѝ я е съкрушила. “Не съм изненадана обаче от това, което се е случило, тъй като той никога не се е колебал да откликне на всеки вик за помощ.”

Майката е разведена и има втори брак с британец, живее на Острова. Семейството на българина създаде през юни м.г. фонд на негово име. Той ще подпомага Кралския национален институт на спасителите.

Миналата година семейството на Пламен Петков събра 5000 лири и ги дари за обучението на 10 плажни спасители, предаде Би Би Си.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини