Болни старци прехвърлят апартамент на сина и ексснахата, те ги зарязват на произвола на съдбата

Възрастни съпрузи получиха обратно прехвърления на името на сина им апартамент, след като в продължение на години нито той, нито съпругата му, вече бивша, са полагали дори и минимални усилия да направят старините им спокойни и със сносни условия за живот.

През 2008 г. дядо Съби* и баба Райна взели решение, че така и така не могат да се оправят сами, а е и редно в имуществените въпроси да бъде сложен ред, да прехвърлят на сина Павел жилището си в Асеновград. Апартаментът от 108 кв. м се намира в кв. "Баделема" и, предвид доста напредналата си възраст, те сметнали, че ще е по-добре да го дадат на наследника си, а те самите да отидат да живеят в семейната къща в село Червен. Условието им било едно единствено - Павел и Криси, негова съпруга към онзи момент, да обещаят да да полагат грижи за тях. И двамата били много болни - Райна с два инсулта и трудно подвижна, Съби имал заболявания на краката, сърцето и високо кръвно. Надявали се двамцата, че поне на старини ще си отдъхнат и ще има кой да им е в помощ със средства, грижи и утеха. Но не би. Павел и екссъпругата му заживели в апартамента в града,но скоро се развели. От показанията на съседи и близки на възрастното семейство съдът установил, че те многократно им помагали, пазарували им, купували им лекарства, водели ги на лекар, прекопвали градинката, пръскали овошките. През това време от сина-гражданин на село нямало и следа. Всъщност следа имало, но тя винаги била в обратна посока и с основна цел натоварване на багажника с щайги и буркани и отпрашване към Асеновград. Родителите на Павел не видели от него ни стотинка. Сами си плащали храната, дървата за огрев, тока, водата. Месечно за лекарства давали около 200 лв. Дядо Съби успял да уговори жена да идва да попремита къщата, нещо за което баба Райна вече нямала сили.

Синът и снахата признали пред съда, че не са изпълнявали задълженията си по договора, тъй като "работят и са ангажирани със собственото си оцеляване в момента на криза, поради което няма как да изпълняват поетите с договора задължения." Фактът на неизпълнението обаче ги прави неизправни страни по договора.

Ето защо Районният съд реши, че предявеният от бабата и дядото иск за разваляне на договора по прехвърляне е основателен, доказан и следва да бъде уважен.

Освен това Темида не уважи мераците на блудния син да бъде освободен да плати направените в производството разноски. С неизпълнение на поетите с договора задължения Павел и жена му са дали повод за завеждане на делото, следователно ще трябва да платят на двамата пенсионери разноските по делото т.е. 1 536 лева.

Бившите съпрузи могат да обжалват решението пред Окръжния съд в Пловдив.

К.Нешева

*Имената на участниците в семейната сага са сменени.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини