Пясъчник за децата по японска плетачна техниика

Проектирането на пясъчник за деца изобщо не изглежда голямо предизвикателство. Въпреки това PPAG Architects са подходили по необикновен начин към идеята. Тази красива детска площадка в Квартала на музеите във Виена е направена от преплетени върбови клонки, които живеят и увиват детския кът в зеленина. От гледна точка на дизайнерите това е „един вдъхновяващ дизайн, който расте със сезоните“. Проектът бе удостоен с награда на тазгодишните Architizer A + Awards в категорията за временни структури.

Ако оставим настрана вдъхновяващия дизайн“, идеята е полезна по няколко причини.

Зеленината около пясъчника може да пази децата от жаркото слънце в топлите летни дни. Това е особено ценно за игралните площадки, където няма много дървета и зеленина, под чиято сянка да се скрият малчуганите.

Вътре в ограденото пространство децата са защитени като във вътрешен двор на къща. В същото време не се губи визуалният контакт между родителите и децата.

За самите деца идеята е превъзходна, тъй като всички малчугани обичат да имат „къща“, която е тяхно си, детско пространство.

В български условия и с лека адаптация подходът може да спомогне за разрешаване на проблема със замърсяването на пясъчниците в резултат на изхождането на домашни и недомашни четириноги.

Плетката се базира на древна японска тъкачна техника на име Кагоме. Решетката от върбови клонки започва с техните корени, които са посадени в почвата, а нагоре стеблата са преплетени помежду си. Това става най-лесно с едногодишни върбови стебла. Оформилата се мрежа засенчва леко и осигурява безопасна среда за децата. Освен това тя расте и се променя със сезоните.

Растящата естествена структура предлага пясъчна площадка за игра за младите гости на „Квартала на музеите“ във Виена.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини