Първият български космонавт пристига в Авиомузея в Крумово

Колекцията "Космонавтика" съдържа един от уникатите на авиомузея - оригиналния спускаем апарат на космическия кораб "Съюз-33", с който Георги Иванов и руският космонавт Николай Рукавишников се приземиха на 12 април 1979 г. Богатият снимков материал дава възможност на посетителя да се запознае с подготовката и провеждането на полета. Колекцията се допълва и от скафандъра на Георги Иванов, парашута с площ 1000 м2, работния костюм, неприкосновения авариен запас на космонавта, прибори за космически изследвания и др.

Днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва Международния ден на авиацията и космонавтиката с Ден на отворени врати.

Гостите на музея ще могат да участват в среща - разговор с първия български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов, който ще сподели своите спомени от онзи паметен за България ден, когато страната ни се нареди до най-силните космически държави. Ще бъде представена и книгата на Божана Димитрова "Разговор с първия български космонавт на България" - разговор, който известната ни журналистка започва на 10 април 1979 г. и продължава 35 г. по-късно.

Посетителите ще могат да разгледат и кабините на самолетите Ан-2 и МиГ-21 бис, а в салона на Ан-24 ще бъдат излъчени документални кадри от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

В 13.30 ч. ще бъдат показани демонстрации на радиоуправляеми самолети от членове на "Модел клуб Пловдив" - Радослав Радков, Никола Радков и Стоян Пулевски, както и от военнослужещите от 24 авиобаза - Крумово Веселин и Тихомир Петрови.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини