В очакване на Благодатния огън

Митрополитите Николай Пловдивски и Йоан Варненски ще донесат днес Благодатния огън от Божи гроб. Рано сутринта 11-членната делегация излетя с чартър за Йерусалим. По решение на Светия Синод я води пловдивският владика. Освен политици, в нея са включени и бизнесмените-спонсори на полета. Един от тях е Иван Михайлов от Пловдив.

Чудото със слизането на Благодатния огън се случва около 12 ч. След пристигането на огъня на летище Крумово, което ще стане около 18.30 ч. - 19 ч., представители на БПЦ от цялата страна ще запалят свещи и кандила, за да го разпространят по всички епархии и храмове преди началото на великденското богослужение. Малко преди полунощ огънят ще бъде предаден на патриарх Неофит за богослужението в "Александър Невски".

Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането му, в отговор на молитвите на вярващите. Храмът е построен през 4-то столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос. Днес той се поделя от няколко християнски църкви. Голяма част принадлежи на Йерусалимската православна църква, има също така арменски, коптски, сирийски и францискански приход. За най-свещено място в храма се смята параклисът на Гроба Господен. В него се намира каменното ложе, където е било тялото на Спасителя след разпятието и преди неговото чудодейно Възкресение.
До ден днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини