Дъжд наводни къщи, отнесе водостоци и предизвика свлачища

Села в община Кърджали пострадаха от падналите вале­жи през последните два дни. В района на село Люляково са наводнени 30 къщи и стопанс­ки постройки, дворове и засети площи със зеленчуци. По думи­те на кмета Мюмюн Али обил­ните валежи са повишили ни­вото на река Перперешка и вчера тя е излязла от коритото си. Образувала се е вълна с ви­сочина близо метър, която е от­несла всичко по пътя си. Експерти от община Кър­джали направиха оглед на място, за да опишат нанесените щети. Заедно с тях бе и кметът на общината инж. Хасан Азис. Екипи на Пожарна безопасност започнаха от­водняване на къщите.

В критично състояние е и мостът при село Люляково. Единият от постаментите бе отнесен при проливни дъждо­ве преди повече от три годи­ни. За възстановяването му бе кандидатствано пред Меж­дуведомствената комисия по бедствия и аварии още тога­ва, но и до момента няма одобрена финансова помощ.

В четвъртък в община Кърджали са подадени сигнали за нанесени щети и в други насе­лени места. Водосток при Чифлик е отнесен и е засегнат пътен участък, вследствие на което е затруднено движение­то към селото. За възстановя­ването на водостока има вне­сено искане преди година и половина, но и там няма от­пуснати средства.

Проблеми има и по пътя за село Ненково. Свлачище е за­сегнало пътния участък. Общи­на Кърджали е предприела сво­евременни мерки, изпратена е техника за разчистване на пътя. След дъждовете има отне­сени чакълени настилки и по улиците в Резбарци. По ин­формация на експертите в об­щина Кърджали към момента не може да бъде дадена оцен­ка за нанесените щети, тъй ка­то продължават огледите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини