Патриархът и главният мюфтия искат религия в училище

Патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи обсъдиха по-активното сътрудничество между Българската православна църква и Главното мюфтийство. "Религията няма алтернатива, призвани сме обединени да се грижим за морала на подрастващото поколение", каза главният мюфтия. Негово Светейшество прие д-р Хаджи днес в патриаршеската резиденция.

Двамата религиозни лидери обсъдиха изучаването на предмета религия в държавните и общински училища, текущите предложения за промени в Закона за вероизповеданията, адекватните грижи засягащи морала и добруването на нацията, и възможностите, за по активно сътрудничество между двете деноминации.

"Грижите за младите несъмнено трябва да бъдат всеобхватни без оглед на различията им", каза патриарх Неофит по време на срещата. По думите му обединеният подход би довел до реални резултати.

Религиозните лидери се обединиха около съвместното сътрудничество с оглед адекватни действия по изучаването на предмета религия в училищата, което според тях има отношение и към ясна политическа воля в тази насока. Трябва да се има в предвид нуждата от изучаването на този предмет особено, когато има ясно заявена потребност от него. Конструктивната законодателна инициатива, също би довела, за разрешаване на дългогодишни проблеми на вероизповеданията, смятат още патриархът и главният мюфтия.

"Религиозните хора имат мъдростта да постъпват търпеливо и далновидно", каза още главния мюфтия. По думите му разрешаването на проблемите с общи усилия, ще доведе до просперитетът на цялата нация.

Мустафа Алиш Хаджи подари на своя домакин ръчно изографисана ваза с флорални мотиви

Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини