Българо-руски консорциум ще строи ”Южен поток” у нас

“Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД“ ще строи българската част от “Южен поток“. Очаква се изграждането да започне до края на 2014 г.

В края на 2017 г. – началото на 2018 г. следва да бъде достигнат пълният капацитет на газопровода, съобщиха от "Южен поток България".

Началото на строителството на газопровода обаче все още е под въпрос.

Напрежението около "Южен поток" се повиши, след като на 16 април Европейският парламент призова газопроводът да не бъде изграждан и да бъдат потърсени други източници на газови доставки за ЕС.
Темата за "Южен поток" е една от тези, заради която ГЕРБ внесе искане за вот на недоверие към кабинета за провал в енергетиката.

Според "Южен поток България" конкурсът е бил публичен и е протекъл в два етапа - с предварителен подбор и достъп до конкурсна информация. Много медии обаче още през март вече знаеха името на фирмата победител.

В конкурса са участвали 11 кандидати на първия етап. От тези 11 кандидати до втория етап са достигнали 3-ма, предвид това, че останалите не са отговаряли на изискванията за опит.

Това са били:

1. "Стройтрансгаз консорциум" ДЗЗД;
2. Joint Venture "Bonnati-CCC-Gastroymontaj";
3. HABAU Hoch-und Tiefbaugesеllschaft m.b.H; MAX STREICHER GmbH&co., Kommanditgesellschaft auf Aktien; Energoremont Holding AD.

За победител в конкурса е обявен "Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД". В консорциума влизат руското дружество "Стройтрансгаз" и българското акционерно дружество "Газпроект Юг" АД.

В българското пък влизат: "Главболгарстрой", "Промишлено стоителство – Холдинг" ЕАД, "Техноекспортстрой" ЕАД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, "ПСТ Холдинг" АД.

Според инвеститора това са водещи фирми в областта на строителството и инженеринга, които ще строят газопровода с още 110 фирми – подизпълнители и с обща численост на персонала над 7500 души. Това са фирми с доказан опит, налична техника и квалифициран и опитен персонал. Те строиха магистралите, виадуктите, пречиствателни станции, ВиК съоръжения и други съоръжения от линейната инфраструктура, гарантира инвеститорът.

Руската компания е сред основните големи подизпълнители на "Газпром" за строителство на компресорни станции и е сред инициаторите за изграждането на "Южен поток". "Стройтрансгаз", която според неофициална информация е участвала и в отменения първи конкурс, е основана през 1990 г. като неголяма строителна компания. Изграждала е редица газопроводи и компресорни станции в Русия и зад граница в САЩ, Индия, Гърция, Финландия, Алжир, Чехия и други. През миналата година компанията прераства в холдинг, който обединява различни видове строителство.

Изграждането на газопровода не е разделено на участъци. За разлика от други инфраструктурни проекти, например: транспортни, където тръбите могат да имат заобиколни маршрути, при газопровода "Южен поток" трябва да се изработи така тръбата, че да отговаря на стандартите за такъв газопровод и съответната технология.

Световната практика е доказала необходимостта при такъв тип газопреносни мрежи като "Южен поток" изпълнителят да е един и същ от началната до крайната точка, обясниха от "Южен поток България".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини