Ще има ли поскъпване на основни стоки заради нов закон

Притесняваме изключително много, че в България се приемат закони, насочени срещу един пазарен субект – в случая търговските вериги. Това каза финансистът Емил Хърсев в коментар на готвените промени в Закона за защита на конкуренцията.

Естествено е, че има спорове между веригите и производителите, но това не е по-различно от други пазари. Има опасност от повишаване на цените на основни продукти – заради ограниченията, които се готвят чрез закона. Когато има препятствия, логично търсиш как да намалиш създадения риск, подчерта Хърсев. Такъв пример е целият брак да остава за сметка на търговеца. Досега това не беше така – имаше разпределение, производителят също си имаше системи, които да поемат това, каза финансистът пред Нова телевизия. Той е убеден, че не е направен анализ до какво ще доведат тези законови промени.

Същевременно председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева каза, че българското общество „се зомбира”, че цените щели да скочат. Пазарът определя цените, убедена тя. Трябва да има условия за свободно договаряне между производителите и търговците да има свободно договаряне, заяви Кукушева. Хърсев обаче опонира, че например се готви мярка за задължително изкупуване на определени стоки, забранява се на търговските вериги да си използват своите марки.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини