27 °C

ГЕРБ шампиони по евронарушения, едно от тях "Свещената порта на Родопите"

Бумът на нередностите по европрограмите е в периода, когато регионалното министерство се оглавяваше от Росен Плевнелиев и наследилата го на поста Лиляна Павлова.

"Спрените пари по програма "Регионално развитие" са заради грешки, допуснати по проекти при управлението на ГЕРБ. Грешки и нередности се откриват във всяка година от програмния период, но са най-много в периода 2010 - до края на миналата година." Това заяви премиерът Пламен Орешарски. В този период от време регионалното министерство се оглавяваше от Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, която го наследи, след като той бе избран за президент.
Според Орешарски в решението на Еврокомисията за спирането на 90 млн. евро се посочва, че са открити нередности в пет проекта - три на община Бургас, един в Асеновград ("Асеновград - свещената порта на Родопите") и проект на МВР, чиято реализация обхваща три кабинета - на ГЕРБ, служебното правителство и сегашния министър Цветлин Йовчев.
Той потвърди, че първият сигнал за спиране на средства е дошъл преди няколко месеца, когато са били спрени средства по програма "Околна среда". Тогава самият Орешарски подчертал, че предстои последният тест за миналия програмен период и заключителните одити.
От Министерството на регионалното развитие потвърдиха, че са установени нарушения по проекти, реализирани между 2010 г. и 2013 г.
В свое писмо, Еврокомисията е поставила три условия, за да възстанови плащанията. Първо - да бъде направена повторна проверка на проведени обществени поръчки за представителна извадка на договорите по приоритетни оси 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" и 3 "Устойчиво развитие на туризма". Второ - да бъдат подобрени контролните механизми за предварителен и последващ контрол на обществените поръчки. Трето - изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите по отношение на процедурите за обществени поръчки.

Община Асеновград има даден ултиматум от седем дни, за да даде писмени обяснения как е определяла методиката за оценка офертите на кандидатите за изпълнители. Става дума за процедурите по възлагане доставка оборудването за Информационния център при крепостта, доставката на стенобойна техника и консервационните и реставрационни дейности, съобщи "Марица".

Всички условия като методика на оценка на офертите на принципа на т.нар. средно претеглена цена, са били изготвени и одобрени през 2010 г., обясниха от общинския отдел "Европейски проекти". Ръководител на този проект от старта му през 2010 г. бе зам.-кметът инж. Стоян Димитров, който остана и до самия му финал, макар вече в мандата на настоящия кмет Емил Караиванов.

Източник: в. Република

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Правите неща заслужаващи уважение и с тях печелите симпатиите на хората около вас. Не преследвайте користни цели, не бъдете високомерни към другите, нито пък използвайте познанствата си с цел облага. Само така ще запазите личното си достойнство, а и ще заслужите истински приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден за вас се характеризира с инициативност и добро настроение. С каквото и да се захванете, вършите всичко по най-добрия начин и то така че да удовлетворява изискванията и на най-взискателните хора около вас. Възможно е да ви се наложи да отложите нещо, планирано за днес, което ще ви създаде повече работа впоследствие.
17 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще споделят времето си със семейството и приятелите, в стремежа си да направят деня по-приятен за всички ви. Изразявайки подкрепата си към тях, ще ви стигнат силите да се справите и със своите си задачи. С воля и труд ще преодолеете ограниченията, които ви пречат и ще продължите напред, мотивирани и можещи. Няма да ви липсват внимание и любов.
17 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се поддавайте на натиска на околните. Това едва ли е толкова трудно, колкото изглежда. Вършете работата си безупречно и се съобразявайте с плановете си. Предвид темперамента ви за мнозина от вас това може да се окаже трудно, но днес си заслужава. Ще бъдете доволни от себе си и ще имате стимул да зарадвате вашите близки и приятели.
17 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Следвайки програмата си, ще спазите сроковете и ще представите готов крайния резултат от усилията си. Дамите ще се радват на засилен интерес към тях, което ще бъде допълнителен стимул за работата им. С нечия помощ ще намерите по-пряк път за постигане на целите си и делата ви ще се ускорят.
17 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ако дълго се колебаете как да постъпите по конкретен въпрос може и да изпуснете сроковете и така да затворите вратите пред себе си. Дайте си ясна сметка какво точно искате да постигнете и действайте, след като сте набелязали конкретните стъпки. Потиснете притесненията си, те са неоснователни.
17 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Излъчвате ведрина и сърдечност, и това ви прави приятна компания. В деловите задачи няма да срещате затруднения и с лекота ще вървите напред. Вечерта ви ще бъде приятна. Някои ще предпочетат семейна обстановка сред близките хора. В личен план нещата ви се развиват с променлива скорост.
17 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се поддавайте на емоциите си, най-вече на онези, подтикващи ви към конфликти. Бъдете по-дискретни и не злоупотребявайте с доверието на колегите си. За себе си оставете онези свои преживявания, които разголват душата ви пред другите. Пътувания, служебни или във връзка с отпуската, наложете си да не се притеснявате излишно.
17 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Може би имате нужда да останете насаме със себе си и да обмислите на спокойствие ситуацията. Днес със сигурност ще ви се открие такава възможност, стига да не вземете твърде присърце дребните неприятности на ваш близък.
17 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще използват деня за екскурзия до по-далечно място. Почивните дни са подходящи за подобно начинание. Промяната ще ви подейства обновяващо. В това ви занимание лесно ще намерите съмишленици и няма да сте сами. Приятели ще ви насочат и към други не по-малко интересни възможности.
17 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Колкото по-бързо и добре отстраните пропуските и грешките си, толкова по-бързо ще се доближите до успеха. Като се има предвид прагматичното ви и целенасочено мислене, няма съмнение, че ще го направите. Събитията ще се развиват динамично, за това покажете устойчивост на характера си и не робувайте на емоциите си.
17 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Натовареността ви създава повече стрес и напрежение, но за отплата ще се радвате на придобивки. И занапред ще продължавате да работите, получавайки това, което желаете. Отделете от времето си на хората и нещата, без които не можете. Очаквани събития ще ви направят активни и в друга сфера.
17 юни 2021
Последни новини