"Климент" подготви децата си за градската джунгла

Децата бяха обучавани да се движат безопасно с велосипед


Състезание по безопасност на движението, познаване на пътните знаци и рисковете из градската джунгла на Хасково проведоха днес от ОУ „Св. Климент Охридски“. Както се оказа, атрактивният турнир е финал на продължителен курс за 5-ите класове, организиран от комисията по безопасност на движението в училището. В нея влизат учители, но и представител на полицията, които в продължение на много часове обучавали децата на ЗДвП и пътната безопасност.

Финалът на този проект подчерта практическата насоченост на курса. Децата бяха тренирани да се справят в характерните за тях ситуации - като пешеходци и велосипедисти. В първия кръг отговаряха на тест от Закона за движение по пътищата/ЗДвП/, във втория подаваха сигнали при управление на велосипеди, а в третия редиха пъзели от знаци и отговаряха на въпроси за тяхното значение.

Победители станаха от 5 А клас, които с мъничко надвиха конкуренцията от 5-ти Б. За победителите имаше футболна топка, за победените баскетболна, а за ариегарда от В и Г класове - волейболни.

Разликите между класовете обаче бяха минимални и не толкова в знанията, колкото в бързината. Според директора на училището Гинка Райчева целта на обучението е изпълнена: „Постарахме се да научим децата да се пазят от инциденти и правилно да разчитат пътната обстановка“.

Остава и хасковските шофьори да знаят това.

Г. Христов

Колелото е все по-често избирания начин за придвижване
Майсторско управление с 1 ръка
Наставления от чичко полицай

Бързо сглобяване на пъзел от знаци
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини