Депутат на ББЦ внесе проектозакон за задължително гласуване

Румен Йончев

Независимият депутат Румен Йончев, обявен за депутат на ББЦ, е внесъл предложение за промяна на Изборния кодекс, с което се въвежда задължително гласуване.
Йончев, който е председател на Земеделския народен съюз, преди няколко месеца напусна Коалиция за България, за да се обедини с Николай Бареков.

Депутатът предлага при неизпълнение на задължението за гласуване на виновните лица да се налага глоба от 10 до 50 лева при първо нарушение, а при повторно или следващо санкцията да е от 50 до 100 лева, предаде БТА.

Йончев е предложил още да има данъчна отстъпка за гласувалите на изборите за Народно събрание. С такава идея вече излязоха от ГЕРБ, лично Бойко Борисов посочи сумата от 10 лева.

Още едно предложение дойде от депутата на ББЦ - от задължително гласуване да се освобождават навършилите 70 години, хората с трайно намалена работоспособност от 50 и над 50%, както и живеещите извън страната.

Според Йончев не се налага да има промяна в Конституцията и референдум, за какъвто се обявиха от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Той коментира, че въвеждането на задължителното гласуване се подкрепя и от БСП, от "Атака", ББЦ и ГЕРБ, което означавало, че целият народ подкрепя тази система, тъй като това са политическите сили, получили парламентарно представителство.

По думите му, ако големите партии не възнамеряват да атакуват в Конституционния съд този текст, няма опасност той да бъде обявен за противоконституционен.

Йончев смята, че за една седмица предложението може да стане част от Изборния кодекс.

Днес парламентът трябва да вземе решение по две предложения за произвеждане на национален референдум за изборната система - на президента Росен Плевнелиев и на Инициативния комитет. Управляващите се съгласиха на това, след като изненадващо лидерът на БСП Сергей Станишев се обяви за задължително гласуване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини