Вътрешната комисия отхвърли ветото върху Закона за МВР

Парламентарната вътрешна комисия отхвърли президентското вето на новия Закон за МВР. 11 депутати от БСП, ДПС и "Атака" гласуваха против, 8 от ГЕРБ подкрепиха.

Преди дни Росен Плевнелиев върна закона с мотива, че липсва финасова обосновка как ще бъдат гарантирани средствата за подобряване на социално-икономическите права на служителите и се въпротиви срещу това да не може да назначава главния секретар на МВР.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев, който присъства заседанието  на комисията, обаче заяви, че е важно законът да бъде приет, защото  така ще се гарантира стабилността в МВР, предаде БТА.  

"Най-важното е, че  министерството вече няма да може да е машина за репресии, тъй  като ясно се дефинира работата на политическия и професионалния  екип. Не очаквам следващото ръководство на МВР да  иска промени в новите текстове", прогнозира Йовчев.

По-рано председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Атанас Мерджанов коментира пред БНР:  "Ветото на президента показва, че той се заяжда с партиите, които подкрепят правителството, и се съобразява само с опозицията.  Ще направим всичко възможно да отхвърлим ветото, защото сме убедени в смислените аргументи, които очертават нов профил на ангажиментите и статута на полицаите".

По повод недоволството на Плевнелиев, че няма да назначава главния секретар на МВР, депутатът от БСП коментира, че никъде в Конституцията не е записано, че президентът назначава висшата професионална  фигура, още повече в едно девоенизирано министерство. Това са стари конюнктурни представи и стереотипи, добави Мерджанов.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков, сега депутат от ГЕРБ, обаче коментира, че смисълът на това президентът да назначава главния секретар е да има балансиращо действие между институциите. Практиката е работила перфектно 25 години, подчерта той и припомни, че президентът вече веднъж се отказа от правото си да назначава в МВР, преди да бъде издигнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което се е оказало „грешка“.

Вчера обаче и най-големият полицейски синдикат - СФСМВР, подкрепи закона като разпространи остра декларация срещу ветото. Оттам напомниха, че действащият закон не урежда заплащането на нощния труд и не предвижда ограничение на извънредния труд, "с което практически узаконява ангарията". Синдикалистите предупредиха, че "времето за намиране на  решения изтича, а последиците ще бъдат остро почувствани не само от служителите в МВР, но и от цялото общество".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини