Бъдещите журналисти пишат за ”Професия трол”

Темата "Професия трол" се падна на редовния изпит по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Тя беше изтеглена от Томислав Масларски от Мездра. Двете контролни теми, по които кандидат-студентите няма да пишат, пък бяха "8-ма Божа заповед-не кради" и "Летни вълнения", предаде БГНЕС.

"Темата е интересна, дава възможност за различни тълкувания, различни позиции и е близка до 18-годишните", заяви заместник-деканът на Факултетът по журналистика доц. д-р Ефрем Ефремов. Все пак той не скри, че за него фаворит е била темата "8-ма Божа заповед - не кради", но и тази, по която ще пишат не била лоша.

515 кандидат-студенти са се явили на редовния изпит по Журналистика, което, според Ефремов в една сравнително добра бройка. На предварителната сесия желаещите да бъдат журналисти пък са били 554. Някои от тях повтарят явяването си, така че около 800 са кандидатите за специалността.

На фона на демографската криза и на конкуренцията, най-вече от чужбина, не е зле, изтъкна доц. Ефремов.

Над половината от кандидат-студентите от предварителната сесия са допуснати до изпит.

От кандидат-студентите се очаква да имат възможността да защитят тезите си в един цялостен и завършен текст, няма ограничения каква теза ще защитят. Важното е да я защитят и аргументират. За да бъдат допуснати до устен изпит, желаещите да бъдат журналисти трябва да изкарат минимум 3,50 на писмения. Устният изпит ще бъде на 28 юни.

"Готови сме да приемем новата вълна в колегията", допълни Ефремов.

Писменият изпит по журналистика има за цел да оцени способността на кандидат-студентите да създават цялостен и завършен писмен текст по зададена тема.

Работата може да бъде написана в свободно избрана от автора прозаична форма и достатъчен за пълноценното разгръщане на замисъла обем. Темите за писмения изпит са от съвременния обществен, политически, икономически и културен живот, отразен в българския периодичен печат, радиото, телевизията, интернет.

Изпитната комисия формулира темите непосредствено преди изпита. Изпитът започва с изтеглянето на една тема от кандидат-студент, като контролно се отварят поне още две теми. Писменият изпит продължава 4 астрономически часа.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини