2-тонен бус вдигат стронгмени в Пловдив в неделя

На снимката: Зам.-кметът Титюков мери мускули със световни рекордьори.

Автор на снимката: Евгени Цветков

  • Най-силните мъже с благотворителна акция за таекуондиста Асен Асенов

Микробус с тегло над два тона ще вдигат най-силните мъже от няколко държави на Централния площад в Пловдив на 22 юни, неделя, от 18 часа. Силовото изпълнения е част от Международния "Стронгмен" турнир, стана ясно на пресконференция днес в Община Пловдив. Организаторите и заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков информираха медиите за участниците и зрелищните дисциплини, на които пловдивчани и гостите на града ще станат свидетели.

Състезанието в Пловдив се провежда за втора поредна година от Българската федерация по силови спортове "Стронгмен" и Muskuli.com. Наред с познатите "Камъните на Атлас", "Фермерска разходка", "Кобилица" и "„Мъртва тяга" с автомобил, феновете на силовите спортове ще видят за пръв път и надпревара по логлифт и другия "гвоздей" от програмата на световния Стронгмен - "Кръгът на Конан".

Силна международна конкуренция обещават организаторите на най-зрелищното шоу за сезона. Шампионите на Украйна, Унгария и Молдова и петимата най-силни мъже на България ще демонстрират нечовешка сила и издръжливост. По време на пресконференцията зам.-кметът Титюков сравни мускули с част от тях. Но явно доста тренировки ще му трябват да постигне поне видимо бицепса на Стоян Тодорчев, притежателят на 7 световни рекорда в силовия многобой, вписан в Книгата на рекордите „Гинес” като най-силния човек на планетата, след като заедно с още 8 души издърпва 195-тонен самолет в Сибир през 2010 г.

Освен Стоян за рекорди в неделя ще се борят знаменитите родни стронгмени Бойко Лишковски, вицешампионът на стронгмен-турнира "Мускули 2013" в Пловдив, Велизар Митов, абсолютен шампион по силов трибой за 2014 г., най-силният полицай на България Мариян Димитров, шампион по силов трибой, абсолютен дебютант в стронгмен-състезанията.

В петък пристигат Родион Сукман и Сергей Мирзенко. Първият е 5-кратeн шампион на Молдова по силов трибой и 3-кратен носител на титлата "Най-силен мъж". През 2012 г. постави световен рекорд, задържайки на ръце кола с тегло 1748 кг в продължение на 1 минута и 8 секунди. Мирзенко е шампион по стронгмен на Молдова, вицепрезидент на Молдовската Стронгмен федерация и неин основен състезател.

"Най-силните мъже" за пореден път ще демонстрират и широките си сърца. Те се включват в благотворителната инициатива за събирането на средства за възстановяването на таекуондиста Асен Асенов.

"За лечението на Асен са нужни 25 хил. лв. Сумата е постижима и се надявам да я съберем", обясни Огнян Кръстев, един от основните организатори на турнира. Изпълнителният директор на Българската федерация по силови спортове Владимир Ризов допълни, че до края на годината всички прояви на федерацията ще бъдат обвързани със събирането на средства за Асен.

Входът за зрелището е свободен.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини