Бит журналист, снимал сергия. Кирил Рашков нападна репортери

Фотожурналистът Георги Цветков е набит в центъра на София. Кирил Рашков пък нападна репортери на улицата пред хотела му в Пловдив.
Инцидентът с Цветков, който работеше във в. "Труд", а сега е във в. "Преса", е станал в понеделник на бул. "Витоша". Той снимал сергия с очила на бул. "Витоша" и ул. "Уилям Гладстон". Продавачите - мъж и жена, му се нахвърлили да изтрие снимката. Цветков премахнал кадъра, но мъжът го ударил с юмрук в лицето. Последвали още няколко удара в главата му. На помощ на Цветков се притекла случайно минаваща жена.

"Не мога да проумея тази агресия. Все едно сме в джунглата", коментира Цветков пред "Труд".

Пред него полицаи казали, че нападателят е задържан. От СДВР обясниха, че е образувано бързо производство по случая.

Фотожурналистите в Съюза на българските журналисти ще направят предложение за законодателни промени, които да криминализират актовете на насилие над журналисти.

През април след втори палеж на автомобил на журналиста от bTV Генка Шикерова десетки журналисти и граждани се събраха пред МВР на протест срещу посегателствата над журналисти и натиска върху свободата на словото.

Вчера Кирил Рашков-Цар Киро се нахвърли върху журналисти в центъра на Пловдив. Пред хотела си на ул. “Света гора” около 11 ч. той нападнал екипа на в. “24 часа” и кореспондента на в. “Преса” Ваня Драганова, отзовали се на сигнал за междусъседски разправии с Рашков.

Цар Киро бил на улицата със сина си Ангел. Радко Паунов от "24 часа" извадил апарата си, за да снима. В този момент Рашков започнал да крещи да не го снимат, а двама от охранителите му се насочили към журналистите, хванали Паунов и го притиснали към трафопост.

Рашков започнал да го души с думите “Ще видиш какво ще ти се случи!”, пише "24 часа".

Драганова се развикала да оставят колегата й и привлякла вниманието върху себе си. Към нея тръгнал и Цар Киро с викове: “Нямате право да ме снимате”.
Накрая заплюл двамата журналисти и продължил да ги заплашва.

При подаване на оплакване в Четвърто РПУ от журналистите станало ясно, че ромският лидер е звънял на полицията, че го снимат без негово съгласие, очаквайки репортерите да бъдат арестувани.

Началникът на Четвърто РПУ гл. инспектор Боюклийски обещал да се отправи предупреждение към Рашков, който вече излежа присъда от 2,5 г. за закана за убийство.

На 8 декември 2011 г. Рашков показа среден пръст и напсува жители на Катуница и журналисти, за което бе осъден. Той бе осъден на година и два месеца лишаване от свобода и обществено порицание.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини