БНБ : Няма опасност за влоговете на КТБ, парите са гарантирани

 Корпоративна търговска банка не е фалирала, тя е поставена под специален надзор от страна на БНБ за срок от три месеца, съобщи на нарочна пресконференция Иван Искров. Той посочи, че вложителите могат да бъдат напълно спокойни, техните пари са гарантирани.

Временни затруднения ще имат единствено фирми, които оперират със сметки в трезора. 

Гуверньорът на БНБ увери още, че в създалата се ситуация няма опасност за другите частни банки, тъй като банковия сектор  в България не е взаимосвързан, както е в Европа. Той е категоричен, че случилото се не може по никакъв начин да повлияе и на валутния борд в страната.

БНБ е взела няколко решения, информира Искров. Едното от тях е, че срокът на специалният надзор върху КТБ ще е  3 месеца. Другото е свързано с назначението на двама квестори, които да поемат контрола върху нея.

Спира се в тримесечен  срок и изпълнението на всички задължения на частния трезор, както и дейностите по лиценза на КТБ. В съответствие със закона са отстранени от работа членовете на Управителния съвет и на Надзорния съвет на банката.

Лишени от правата си на собственици на акции са и най-големите акционери в КТБ, сред тях е и "Бромак" ЕООД.

Управителят на БНБ Иван Искров успокои, че ще се извършат всички необходими оздравителни действия, за да може банката да възстанови работата си.

 „Бромак” , заедно с  „Фина С” са финансово-брокерските компании, основани от Цветан Василев през 1992 г.

От 1995 г. до 1999 г. Василев е началник на управление „Валутни операции и ликвидност” на ЦКБ, като от 1997 г. е и член на съвета на директорите на банката. За кратко е началник управление „Пазари и ликвидност” в ТБ България инвест (сега Банка „Алианц България”). От средата на 2000 г. Цветан Василев е председател на УС и изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка АД, а от 2003 г. е мажоритарен собственик на банката и Председател на нейния Надзорен съвет.

Междувременно слуховете от преди ден, че Руската държавна ВТБ може да купи КТБ, бяха потвръдени в някаква степен от Искров.

В разпространеното от БНБ официално съобщение първо стана ясно, че ВТБ е проявила интерес за разговори с БНБ.
По-късно днес и Иван Искров потвърди, че има първоначално проявен интерес от ВТБ.

Представители на ВТБ в България са Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев.

Банкери прогнозираха пък, че вероятно "циркът, който се разиграва около КТБ е именно с цел навлизането на руски капитали, но под друга форма в банковия сектор у нас".   

 
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини