За Възраждане и ранно Средновековие пишат кандидати за СУ

Кандидат-студентката Мария Василева от Сливен изтегли днес в 9.00 ч. в 65-а аудитория на Ректората двете теми по История за СУ "Св. Климент Охридски".
От подготвените от изпитната комисия 18 теми са изтеглени темите - "Църковно-национално движение през епохата на Възраждането" и "Залезът на ранносредновековното Българско царство /927-1018/", предаде БТА.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 1195-има .

Доц. Милена Стефанова - заместник-ректор на Софийския университет, е пожелала на кандидат-студентите успех, както и да дадат най-доброто от себе си и наесен да се поздравят като първокурсници в най-старото и авторитетно висше училище в България.

Изпитът продължава четири астрономически часа и на него кандидат-студентите пишат тема по даден исторически проблем.

Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание по история на България за 11-и клас от задължителната подготовка в средните общообразователни училища. В нея са включени основни проблеми, обединени в тематични кръгове и отнасящи се до развитието на българската държава и на българското общество, от края на седми до средата на 20-и век.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит по история, са "Философия", "Социология", "Политология", "Публична администрация", "Културология", "Библиотечно-информационни науки", "История", "Археология", "Етнология", "История и география", "Архивистика и документалистика", "Минало и съвремие на Югоизточна Европа", "История и философия", "Педагогика", "Социални дейности", "Неформално образование", "Предучилищна и начална училищна педагогика", "Социална педагогика", "Специална педагогика", "Логопедия" и "Физическо възпитание и спорт".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини