В гнездото на умния дом

Основният проблем на по-масовото навлизане на технологиите за умни домове е голямото разнообразие от различни стандарти и малката съвместимост между тях. В момента повечето големи компании се борят за позиции, като искат именно тяхната технология да се превърне в предпочитания стандарт. Към тях сега се присъединява и Nest, която през февруари т.г. беше купена от Google за 3.2 млрд. долара.

За момента Nest предлага умни термостати и противопожарни сензори за дим. Това далеч не е достатъчно за създаването на цялостен умен дом, тъй като са необходими интелигентни сензори в най-различни домакински електроуреди, лампи, ключове и др. Вместо да разработва всякакви такива устройства, Nest реши да поеме по по-лесния и вероятно по-ефективен път: да отвори платформата си, така че всеки да може да напише приложение или софтуер за устройствата на фирмата, чрез които те да комуникират с други интелигентни джаджи. Така потенциално Nest може да се превърне в гръбнака на целия умен дом.

Важна е основата

Проблемът на повечето стандарти е, че не могат да си "говорят". Потребителят трябва внимателно да избере дадена платформа в началото и след това да разчита само на нея, като винаги остава и рискът именно тя да отпадне от играта и да се налага подмяна на всичко. Nest иска да бъде решението на проблема. "Трябва ти свързана платформа и това е. Може да е софтуер, може да е хардуер, може да е услуга", коментира пред онлайн изданието The Verge Грег Ху, продуктов мениджър на компанията.

И други фирми имат подобни амбиции и са казвали, че ще позволяват на трети компании и програмисти да създават софтуер и услуги за тяхната платформа. Последната такава беше Apple, която пусна софтуерен пакет, позволяващ управление на умни устройства чрез iPhone например. За разлика от тях обаче предложението на Nest тръгва официално и с няколко сключени партньорства с големи компании, които веднага започват да предлагат съвместни услуги. Една от тях е Mercedes-Benz. Автомобилите с тази марка ще комуникират с домашните термостати на Nest и ще им дават сигнали в реално време за това дали потребителят се насочва към дома си и кога ще пристигне. В резултат термостатите ще подготвят точно навреме подходящата температура в дома. Услугата се казва ETA и също ще бъде достъпна да се използва и от други компании.

Компанията за WiFi LED крушки Lifx пък ще използва сензорите за дим. В случай на пожар осветлението автоматично ще се оцветява в червено. Проучвания показват, че червеният цвят улеснява виждането на предметите в дима. Освен това осветлението ще пулсира, за да дава сигнал и за хора с увреден слух, които няма да чуят звуковата аларма. Услугата за автоматизация IFTTT също е партньор на Nest. Тя ще позволява на програмистите да измислят най-различни приложения и услуги, които да се възползват от платформата. "Ако сензорът Nest Protect засече дим, може да изпраща текстово съобщение до съседите или някой друг", коментира Ху. Whirlpool също участва като партньор. Пералните на компанията ще получават сигнали от термостатите на Nest кога потребителят си идва или излиза, за да знаят какви настройки да активират.

Nest обявява, че всяка разработена услуга ще се проверява и тества старателно, преди да се допусне до потребителите. След това, при достигането на първите хиляда клиенти, ще има повторен тест, че всичко е наред и че услугата може да "издържи" по-голяма масовост. Компанията има подробни упътвания и изисквания и ще държи те да се спазват стриктно, казва Ху. Няма да има ограничения за това кой може да се присъедини, стига да спазва изискванията.

Специално внимание

Като собственик на Nest Google също ще разработва услуги за компанията. Двете фирми максимално ще се възползват от близостта си. Nest разработва отворената си платформа повече от година преди Google да отправи предложението си за придобиване. "Трябваше сами да организираме събитие, а сега с конференция като Google I/O е много по-значимо. Десетки хиляди хора посещават такива мероприятия и за нас това ще е чудесна платформа", коментира пред онлайн изданието Ars Technica Мат Роджърс, съосновател на Nest. Именно по време на конференцията на Google, която е тази седмица, Nest официално ще представи новите си услуги.

Самият интернет гигант ще се забави няколко месеца със своите разработки. Пред в. The Wall Street Journal Роджърс споделя, че Google ще свърже някои от приложенията си с устройствата на Nest. По този начин интернет гигантът ще знае кога хората са си у дома и кога не. От една страна, това ще позволява по-лесна и пълна автоматизация на умния дом, който ще знае какво да прави само по сигнал от асистента Google Now - например, че потребителят приближава дома си. От друга гледна точка обаче по този начин компанията от Маунтин вю ще има достъп и до още повече информация за потребителите, включително личните им навици.

Роджърс бърза да уточни, че тези услуги ще са деактивирани по подразбиране и потребителите ще трябва сами и доброволно да ги активират. "Ние не ставаме част от машината на Google", уверява той. Политиката за поверителност на личните данни е ясна и с нея трябва да се съобразяват всички, включително и Google, и това няма да се промени, казва Роджърс.

Интернет гигантът ще бъде третиран като всички останали и ще трябва да каже ясно и точно на хората какви данни се събират и за какво се използват. Потребителите ще могат по всяко време да напуснат дадена услуга, ако не им харесва. "Не казваме на Google нещо, което вече не знае", допълва Роджърс. Например приложенията Google Maps и Google Now също могат да знаят къде живее и работи даден човек.



Източник: www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини