Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 5 октомври

Предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 5 октомври.

За това са се разбрали на консултациите днес лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС. Резултатите от разговорите, в които четвъртата парламентарна партия - "Атака", не участва, но пък лидерът на "България без цензура" Николай Бареков се включи без покана,  бяха обявени пред медиите от председателя на социалистите Сергей Станишев. 

Това означава, че най-късно на 5 август президентът Росен Плевнелиев трябва да разпусне парламента и насрочи изборите, за да се спазят указаните от Конституцията срокове. 

Датата на вота ще съвпадне с големия мюсюлмански празник Курбан байрам. 

Изявлението след консултациите продължи само няколко минути, като лидерите на партиите предварително обявиха, че няма да отговарят на журналистически въпроси. Така остана неизяснен въпросът кога правителството ще подаде оставка и ще бъде заменено от служебен кабинет. 

Лидерите на парламентарните сили са натоварили председателя на парламента Михаил Миков да предложи на президента свикване на нови консултации - за приоритетните закони, които правителството и парламентът трябва да приемат, съобщи Станишев.

От името на участниците в разговорите той заяви, че партиите ще подкрепят всички действия на държавата за гарантиране на стабилността на банковата система. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини