573 студенти ще започнат стаж в държавната администрация

Кабинетът прие постановление за приемане на Наредба за студентските стажове в държавната администрация и тя е уникална за ЕС. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева след заседанието на МС, предаде репортер на БГНЕС.

Вицепремиерът обясни, че идеята е тя да позволи по-голям достъп на студентите в държавната администрация и гарантира равните им права. Над 573 студенти ще започнат стаж в държавната администрация, като над 100 от тях се обучават в чужбина. 131 административни структури са заявили готовност за приемане на стажанти, а най-много места има в областта на икономиката, правото и архитектурата. Най-много младежи ще приемат структурите на МВнР, следвани от МФ и Агенция "Митници". Стажовете ще бъдат неплатени и ще продължат 2 месеца. Предвижда се и дистанционна форма на стажове.

Бобева заяви, че е приета и Стратегията за интеграция на лица, получили закрила в България. "България бе поставена пред безпрецедентен натиск от бежанска вълна. Имаме нужда от трайно въвеждане на проблематиката, свързана с това. Бяха предприети редица мерки, като стратегията е важен момент и за получаване на международна финансова подкрепа в нататъшен етап", заяви Бобева.

По отношение на финансовата рамка вицепремиерът подчерта, че преобладаващата част от разходите ще бъдат в рамките на бюджетите на министерствата, ангажирани със стратегията, но ще се търси и външно финансиране.

"Досега интеграцията на бежанците се е налагало да се извършва при едни много скъпи програми и то за 30-40 души годишно", каза Бобева и допълни, че по приетата днес стратегия могат да кандидатстват 2450 души.

Основните елементи предвиждат всеки бежанец да подпише споразумение за интеграция, в което ще бъдат включени неговите права и задължения. След това търсещите закрила ще бъдат насочвани към определени общини, като това ще бъде съобразено със специфичните нужди. Такава община например е Гоце Делчев.

За интеграцията ще отговаря Министерството на труда и социалната политика. Повечето ресурси ще бъде насочени към предоставяне на квалификация и насочване към общини със свободни работни места. "По този начин не само няма да бъдат натоварени социалните системи, но ще бъдат затворени и свободни пазарни ниши", обясни вицепремиерът. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини