Камера снима със скоростта на светлината

Мобилно приложение, направено за 8 часа и само с една функция, спечели над 1 млн. долара от инвеститори. Апликацията Yo. служи само за да изпрати едноименния поздрав на човек, който също я е инсталирал.

За мнозина това изглежда като шега, но за създателя му Ор Арбел е нещо наистина сериозно. Авторът, който прави приложението преди три месеца, решава да напусне работата си и се мести на другия край на света – от родния си Израел в Сан Франциско, за да развива Yo. целодневно. Той си отваря офис, наема служители и търси “стратегически партньори”, като вече е събрал сумата от над 1 млн. долара, информира Think Progress.

Арбел твърди, че “обикновено разбираш какво означава “Йо” на базата на това от кого го получаваш и по кое време”.

Според разработчика, щом човек започне да използва Yo., това повлиява на живота му. Той посочва, че голяма част от ревютата на приложението са нещо от сорта на “Yo. промени живота ми”.

Програмата се появи в App Store тази година на 1 април. Първоначално софтуерът беше отхвърлен от Apple, защото от компанията смятали, че приложението не е завършено. По-късно техническият евангелист Робърт Скобъл го нарече “най-тъпото, но най-завладяващо приложение, създавано някога”.

До този момент Yo. е привлякло вниманието на повече от 50 000 потребители, които са изпратили повече от 4 млн. “Йо”-та. Приложението е особено популярно сред други стартиращи компании като Kicks­tarter и FourSquare. По думите на Арбел, щом влезе в офиса, Yo. се разпространява вирусно.

Сигурно нормалният потребител се пита защо просто да не изпрати думата “Йо”, като използва вече съществуващи приложения за обменяне на съобщение. Арбел твърди, че с WhatsApp това отнема 11 команди, докато с Yo. са нужни само две.

Сравнението с WhatsApp също може да говори за по-голямата стратегия на израелеца. През февруари Facebook придоби WhatsApp за 19 млрд. долара, въпреки че приходите на компанията са незначителни. Ако Арбел успее да направи от Yo. нещо по-голямо, равняващо се само на процент от стойността на WhatsАpp, той ще разполага със 190 млн. долара.

В същото време някои анализатори смятат, че продажбата на WhatsApp и подобни приложения представлява новия технологичен балон.

Арбел работи по нов интерфейс за приложно програмиране, който ще му позволи “да си партнира с марки”. Така в бъдеще можете да получите “Йо” от “неща, които ви интересуват”. Когато Gap прави разпродажби например, може да изпрати на потребителите “Йо”, за да ги информира. Когато самолетът на някой ваш приятел се приземи, авиокомпанията също може да ви информира по този начин. Когато поръчката ви Starbucks е готова, могат да ви го съобщят отново с Yo.

“Да викат името ви, вече не е модерно”, твърди Арбел

Първите 1 млн. долара, които той е събрал, идват от група инвеститори, свързани с Моше Хогег, главен изпълнителен директор на социалната мрежа Mobili, която е подобна на Instagram. Именно в нея Арбел е работил две години. Всъщност той създава приложението по поръчка на Хогег, който искал да информира по-лесно личната си асистентка, че има нужда от нея.

Едно от нещата, които Арбел няма да направи, е да добави повече функции на приложението. Той вярва, че простотата е ключът към неговия успех. В Yo. има някои скрити функции – можете да изпратите “ЙоЙо” например.

За разлика от повечето други приложения за изпращане на съобщения, Yo. не събира никаква лична информация от потребителите. Също така, в сравнение с апликацията за изпращане на фотосъобщения SnapChat, Yo не предполага никакви опасности за децата.

“Има някои потребители, които не го разбират и мислят, че е шега”, признава Арбел. Той посочва, че дори и потребителите първоначално да теглят приложението, защото го смятат за забавно, след това ще продължат да го използват, тъй като то “ще промени ежедневието им”. Арбел посочва шеговито, че възприемането на Yo. е “проблем, който трябва да ре­­шим”.

“Къде в системата се вписва Yo.? Ще трябва да изчакаме и да видим”, допълва в материала си Think Prog­­ress.

Източник: http://www.klassa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини