РБ: Изборите да са на 28 септември по религиозни причини

Датата 5 октомври обслужва интересите на Ахмед Доган, заяви Радан Кънев

Реформаторският блок призова президента да насрочи изборите на 28 септември, защото 5 октомври не е подходящ по религиозни причини, засягащи мюсюлманите.
Тогава се отбелязва Курбан Байрам, а според изчисленията на дясната формация мюсюлманската общност представлява 12% от населението у нас. Избори на 5 октомври биха били равносилни на вот на Рождество Христово за християните или на Йом Кипур за евреите, коментираха реформаторите.

Декларацията до държавния глава беше представена пред медиите от говорителя на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев, предаде БТА.

"Датата 5 октомври е обида за мюсюлманите и става дума за съгласие между парламентарните партии около интересите на ДПС и Ахмед Доган", коментира той и подчерта, че РБ не е част от това съгласие.

Кънев добави, че от блока се надяват предсрочните избори да са на 28 септември, което ще даде възможност и за по-ранна оставка на това правителство.

Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство", който е част от РБ, също коментира, че с избори на 5 октомври ще бъде вкарана политика в празника Курбан Байрам, както и, че ДПС поставя религиозния празник на втори план, за да бъде използван в кампанията.

Реформаторите се притесняват също, че ДПС ще е в привилегирована позиция, предвид очакваните автобуси от Турция.

Все пак, когато и да е парламентарният вот, Реформаторският блок ще е готов преди това с коалиционно споразумение, увери Радан Кънев. Тези дни ще заседава Гражданският съвет, предстои да се обсъждат нови партньори, но само от дясно-център, добави той.

"Днес сме свидетели на най-солидното обяснение защо това правителство не е подало още оставка - посещението на Сергей Лавров", така лидерът на ДСБ разчете визитата на руския външен министър.

Кънев уточни, че в РБ имат данни за подготвяне на незаконна смяна на един от участниците в консорциума и подписване на нови документи. Той припомни позицията им, че трябва да има нова процедура по "Южен поток".

Преди дни авторитетното руско икономическо издание "Ведомости" съобщи, че дъщерна компания на “Газпром“ - "Центъргаз", която не попада под международните санкции срещу Русия, ще участва в строителството на българския участък на газопровода.

Реформаторите настояват и за консултации при президента за номиниране на новия български еврокомисар по ясни и публични критерии.

"Станишев не отговаря на нито един публичен критерий", категоричен е Радан Кънев.

Миналата седмица Бойко Борисов съобщи, че по негова информация лидерът на БСП ще бъде предложен за еврокомисар по имиграцията.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини