Терористи превзели бивш завод за химически оръжия в Ирак

Правителството на Ирак призна, че е загубило контрол над бивш завод за производство на химически оръжия, който е превзет от "въоръжени терористични групировки".
По този начин правителството е неспособно да изпълни международните си задължения по унищожаването на намиращите се там токсични вещества. Това се казва в публично оповестено писмо на постоянния представител на Ирак в ООН Мохамед Али Алхаким до генералния секретар на организацията Бан Ки-мун, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В писмото се казва, че заводът в Мутана, северно от Багдад, е бил превзет на 11 юни. Там в два бункера се съхраняват останали количества токсични химически вещества от бивша програма за производство на химически оръжия. 

"Правителството на Ирак моли страните членки на ООН да проявят разбиране към сегашната неспособност на Ирак, предизвикана от влошаването на ситуацията със сигурността, да изпълни задълженията си по унищожаването на химически оръжия", се казва в писмото, което е с дата 30 юни.

Миналия месец говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че по данни на САЩ каквито и химически материали да има в превзетия завод, те са остарели и е слабо вероятно да могат да се използват за нападения.

"Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) е водач на започналото на 9 юни настъпление на сунитски бунтовници, които превзеха големи райони на запад, север и изток от Багдад. ИДИЛ е активна и в Сирия, където се бие срещу режима на президента Башар Асад, но воюва и с по-умерени бунтовнически групи.

Намерението на ИДИЛ е да създаде държава от иракски и сунитски провинции. Радикалната джихадистка групировка обяви неодтавна установяването на ислямски халифат - ислямски политически режим, изчезнал преди близо век. Групировката определр своя командир Абу Бакр ал Багдади за "халиф" и следователно - за "ръководител на мюсюлманите навсякъде" по света. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини