Протести в Косово и Албания срещу Македония заради доживотни присъди

В Албания и Косово се проведоха протести срещу присъдите по делото „Монструм”, според които шестима албанци от Македония са осъдени на доживотен затвор заради убийството на петима рибари край Скопие. Протестите бяха подкрепени от редица албански политици, спортисти и певци, съобщава "Фокус".

С обиди и псувни към македонския народ вчера се проведоха протести в столицата на Косово Прищина и в албанския град Шкодра, предаде електронно издание Фактор.

Върха на протеста, посочва изданието, е било запалването на македонското знаме. Протестиращите са искали да протестират пред сградата на македонското посолство, но са били възпрепятствани от полицията и така не се е стигнало до по-голям инцидент.

„Скопи е на албанците”, „Али е предател” и „Скопие, Прищина не те остава само” са били само част от скандиранията на протестиращите.

Скопие – сърцето на Албания”, „Един народ, една мечта”. Това са само част от лозунгите изтъкнати на протеста срещу присъдите по делото „Монструм”, който се проведе вчера в Прищина, предаде Прес 24.

Протестът се е състоял пред обекта „Пирамида” в косовската столица, а на него е присъствал и боксьорът Нури Сефери, който наричали албанския Тайсън. Той е заявил, че албанците са мирен народ, не предизвикват омраза и трябва да се сложи край на насилието над тях.

„Призовавам Македония да престане да тормози албанците. Не ни предизвиквайте, защото албанският народ е 10 милиона обединени албанци. Ще се съберат веднага, няма да стоят мирно. Ние сме миролюбив народ, но ако сме принудени ще действаме”, заявил Сефери

Случващото в Македония заслужава внимание и предпазливост. Това е заявил албанският премиер Еди Рама, предаде телевизия Канал 5. Според Рама основна причина за протестите е неспазването на Охридския рамков договор, за чието прилагане е необходима международна помощ. Телевизията посочва, че вчера се състояха протести срещу присъдите по делото монструм в столицата на Косово Прищина и в албанския град Шкодра.

Бившият премиер на Албания Сали Бериша подкрепи протестите в Македония срещу присъдите по делото „Монструм”, предаде НОВА. В профила си във Фейсбук Бериша е заявил, че протестите са легитимна реакция на растящата албанофобия в Македония. Той р призовал демонстрантите да продължат протестите в миролюбив характер. Бериша е призовал международните институции и приятелските страни да помогнат в прекратяването на албанофобските практики в Македония.

Президентът на Косово Атифете Яхяга осъди паленето на македонското знаме в Прищина, по време на протеста срещу присъдите по случая „Монструм”, предаде електронното издание на сръбския вестник Blic. Яхяга е призовала органите на реда да открият виновните за инцидента и да ги изправят пред лицето на правдата. По думите й протестирането е право, което се дава от конституцията, но подобно поведение има за цел да подстрекава омраза.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини