Разкриха как и за колко време са присвоени 206 млн. от КТБ

Прокуратурата обяви, че поради високия обществен интерес периодично ще съобщава информация по разследването около КТБ, като спазва банковата и следствена тайна.

Вчера от държавното съобщение съобщиха, че по тяхно искане съдът е разрешил да падне банковата тайна около сметките в КТБ, но те няма да станат публично известни. Стана известно и че няма унищожени кредитни досиета, а само такива попълнени не по надлежния ред.

Днес от пресцентъра на прокуратурата уточниха, че досъдебното производство, към което са приобщени сигналът на управителя на БНБ за неправомерно теглене от трезора на банката на "необичайно големи суми" и докладите на одиторите, се води в три основни направления:

І. Длъжностни престъпления на служители от БНБ – Управление „Банков надзор“.
От прокуратурата припомнят, че като обвиняем е привлечен подуправителят на БНБ и ръководител на „Банков надзор“ Цветан Гунев, като му е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Той е обвинен в бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения в дейността й. Разпитани са множество свидетели, приобщени са два инспекторски доклада за надзорни инспекции (от 29.11.2010 г. и от 25.07.2013 г.) от БНБ, извършени са претърсвания в офисите на множество търговски дружества – кредитополучатели, и са иззети документи.

ІІ. Длъжностни присвоявания от служители на КТБ по повод сигнала за липса на около 206 млн. лв.
По този сигнал е работено по две основни версии: Изнасяне на парите (93 139 500 евро, 23 657 575 лева и 45 000 щатски долара) директно от трезора на банката. На 08.07. 2014 г. квесторите на КТБ са сигнализирали за това БНБ. Към сигнала е бил приложен протокол-разписка с писмена резолюция „Да“ на председателя на УС и изпълнителен директор на КТБ АД Орлин Русев, за предоставянето на тези суми на „Бромак“ ЕООД (мажоритарен акционер).
Приложена е и декларация от главния касиер Маргарита Петрова, че управителят на „Бромак“ Иван Стойков й е представил въпросния протокол, след което са му били предадени пакетирани в чували посочените по-горе суми. При първоначалните разпити като свидетел, както и при проведената очна ставка със Стойков, Петрова поддържа изцяло тази версия.

Присвояване на въпросната сума е станало през периода от края на 2011 г. до 20.06. 2014 г. Това се подкрепя от множество свидетелски показания,  заключения на графологични експертизи и данни от информационната система на банката.

Съобразно тежестта на доказателства, прокуратурата възприе именно тази версия – за извършено длъжностно присвояване през продължителен период и привлече като обвиняеми за това престъпление лицата Орлин Русев, Маргарита Петрова, Мария Димова – главен счетоводител, и Борислава Тренева – зам.-главен счетоводител.
Установено е, че на 19.07.2014 г. теглене на пари в брой не е извършено, съставяни са документи с невярно съдържание и неистински документи, и са извършвани счетоводни операции с цел прикриване пред квесторите на липса в трезора на суми с левова равностойност на 205 887 223 лв.

Доказателствата сочат, че са налице множество случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главна каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване. Резултатът от тези действия е натрупването на липсата, а протоколът-разписка от 19.06 е бил съставен, за да прикрие пред квесторите липсата на парите.

Тази теза е възприета и от Софийски градски съд.

ІІІ. Престъпления по Глава шеста от НК – „Престъпления против стопанството“, извършени от служители на КТБ във връзка с одита

Докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании са приобщени към материалите по делото. Разпитани са длъжностни лица от БНБ, КТБ и кредитополучатели. За да не се възпрепятства одита, не са били изискани оригиналните кредитни досиета, находящи се в КТБ, а са приобщавани само копия.

При стриктно спазване на принципа на случайно разпределение на делата е сформиран екип от общо 10 прокурори и следователи. На 14.07 е създаден съвместен екип с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Ще бъде проверено имуществото на обвиняемите за 10 години назад.

На всички обвиняеми е наложено ограничение да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор.

На свидетели и защитници е отправено предупреждение за неразгласяване на материалите по разследването без разрешение на прокурор.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини