Западните лидери обсъдиха нови санкции срещу Русия

Американският президент Барак Обама разговаря вчера с германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Дейвид Камерън за потенциалната нужда от още санкции срещу Русия, ако тя не предприеме стъпки за деескалиране на ситуацията в Украйна,заяви Белият дом, цитиран от Ройтерс.

По повод разговора с Меркел Белият дом посочва, че макар и да са се разбрали да продължат усилията за намиране на дипломатическо решение на сегашната криза, те са препотвърдили решимостта си да останат в тясна връзка, докато обмислят какви допълнителни санкции може да са необходими.

Меркел и Обама обсъдиха затягането наскоро на санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия. Те за пореден път обвиниха Москва, че "продължава да играе роля в дестабилизирането на Украйна", предаде ИТАР-ТАСС.

"Те подчертаха, че Русия носи ясната отговорност да откаже продължаващия достъп на сепаратистите в Източна Украйна до тежки оръжия и друга подкрепа, идваща откъм Русия", посочва Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Обама и Меркел посочиха също, че "всички страни трябва да гарантират на участниците в международното разследване (на случилото се с малайзийския самолет) пълен, безопасен и безпрепятствен достъп до мястото на инцидента, за да може незабавно да започне достоверно разследване". Двамата "отбелязаха необходимостта всички улики да останат непокътнати в Украйна", посочва ИТАР-ТАСС.

В отделния им телефонен разговор Обама и Камерън "повториха нуждата от нови действия, ако Русия продължи да не предприема стъпки" за деескалация на конфликта в Украйна, заяви още американското президентство, цитирано от Ройтерс.

Двамата също така посочиха, че международното разследване на катастрофата с боинга на "Малейжа еърлайнс" "трябва да започне незабавно", съобщава ИТАР-ТАСС.

Камерън и Обама призоваха и за "възможно най-бързо спиране на огъня" между израелци и палестинци и заявиха, че според тях "трябва да се продължат усилията за постигане на всеобхватно споразумение" за уреждане на иранския ядрен проблем.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини