Трагедията с полет MH17 - инцидент, катастрофа или терористичен акт

„По смисъла на международното законодателство катастрофата на полет MH17 е авиационно произшествие, инцидент, но независимо от причините, които са довели до него, това е една трагедия. А дали ще го квалифицираме като терористичен акт или като катастрофа - това ще зависи резултатите от разследването", коментира в „Събуди се" по Нова телевизия Славчо Велков, експерт по национална и международна сигурност.

„Който и да е свалил самолета, това е акт на незаконна намеса в дейността на гражданската авиация по смисъла на две конвенции - от Хага и от Монреал и при всички случаи това ще бъде акт на военен тероризъм. Но на този етап не знаем дали това, което се лансира в публичното пространство е така", добави Велков.

„Истината е, че не знаем почти нищо в момента. По-скоро това, което ни вълнува е защо", каза водещият на Новините на Нова Николай Дойнов, който отразяваше конфликта в последните месеци. „Последния път в Украйна видяхме едни въоръжени с автомати и няколко бронетранспортьора изплашени хора, защото не знаеха какво ще се случи с тях и не бяха готови да убиват току-така".

Дойнов припомни, че сепаратистите са свалили вече няколко военни самолети и хеликоптери, но на много по-малка височина. „В този ешелон, над 10 хил. метра, няма нищо друг освен гражданска авиация. Какво щеше да стане, ако сваленият самолет бе руски, какво ще стане и сега - те се вкарват в един гигантски, международен сигнал. А защо да отхвърляме възможността самолетът да е паднал от нещо различно от ракета", попита журналистът.

„Самолет може да бъде свален по няколко начина на тези височина - със зенитна ракета, с изтребител, или да се взриви отвътре", обясни Цвятко Луканов, бивш шеф на „Авиоотряд 28", който уточни, че коментира само авиационната страна на случая. „Какво се е случило не мога да гадая. Не бива да забравяме, че само преди няколко месеца изчезна самолет на същата компания, от същия тип, за който нищо не се знае".

„Това е нещо, което не можеше да не се случи", каза Чавдар Стефанов, експерт по региона и дългогодишен кореспондент в Москва. „В момента конфликтът между Украйна и Русия е стигнал такава степен... ракетни установки, танкове, бронетранспортьори, какъв е този тероризъм - държавен, може би". Катастрофата е повратна точка в конфликта, смята Стефанов.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини