Латиноамериканските страни в общ икономически съюз

В ново икономическо пространство ще се обединят страните от Южна Америка. За това се договориха тази нощ участниците в срещата на върха на държавите от южноамериканския общ пазар МЕРКОСУР. В срещата участваха лидерите на Аржентина, Бразилия, Венецуела, Парагвай и Уругвай.

Новата икономическа зона ще стане възможна чрез разширяване на взаимодействието на МЕРКОСУР с Боливарианския алианс, известен като АЛБА, и още с две регионални обединения.

МЕРКОСУР е най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела, а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу.

МЕРКОСУР взе решение да сключи икономически съюз с Боливарианския алианс, известен като АЛБА, и с още две регионални обединения – "Петрокарибе" и КАРИКОМ.

АЛБА е търговско-икономически съюз на латиноамерикански държави, чиято основна цел е развитието на регионална интеграция с отчитане на реалните възможности на националните икономики. В организацията влизат Боливия, Венецуела, Доминиканската република, Куба, Никарагуа, Сейнт Винсент и Гренадини, Еквадор.

"Петрокарибе" е обединение на карибските държави, на които Венецуела доставя петрол по субсидирани цени, често на бартерна основа.

КАРИКОМ е най-старото икономическо обединение на страните от Карибския басейн.

Участниците в срещата на върха на МЕРКОСУР в Каракас подкрепиха Аржентина в дълговия й спор с т.нар. "хищнически" фондове, както и приеха декларация за необходимостта от прекратяване на военната операция в палестинската ивица Газа.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини