Експерт: Няма данни и факти за несъстоятелност на КТБ

Няма данни и факти, които да налагат КТБ да бъде обявена в несъстоятелност, обяви на пресконференция финансистът Емил Хърсев.
Той е член на експертния консултативен съвет по проблемите на КТБ. Днес съветът излезе с меморандум с изводи, предложения и решения по темата за банката, предаде БТА. Членове на съвета са работодатели и синдикати, привлечени са известни български финансисти.

Според Хърсев има възможност банката да бъде оздравена и стабилизирана. Това обаче не може да стане без външна подкрепа, но в съзвучие с европейските правила, допълни той.

По-рано днес омбудсманът Константин Пенчев обвини БНБ, че е абдикирала от задълженията си по казуса КТБ. Той заяви, че проблемът КТБ не е нито финансов, нито банков, а изцяло политически и може да бъде решен от политиците.

По думите на Хърсев преди всичко оздравяването на финансова институция трябва да стане с ангажирането на частни капитали и средства за ликвидна подкрепа. Той е на мнение, че още днес би могло да се пристъпи към решаване на малка част от проблема чрез търговската банка "Виктория" - по-малката банка от двете банки в икономическата група на КТБ АД.

"Тази банка е в добро състояние и може да отвори клоновете си и да започне да работи", коментира Хърсев, позовавайки се на мнение и на одиторите.

Банката е наскоро придобита от КТБ за минимална сума и би могло собствеността върху цялата банка "Виктория" да се прехвърли например върху Българската банка за развитие срещу възстановяване на сумата, която КТБ е платила за акциите в банка "Виктория", посочи Хърсев.

Финансистът беше категоричен, че не трябва да се прехвърлят проблемите на КТБ върху данъкоплатците и бюджета. С финансови инструменти могат да се ангажират частни средства - най-малкото на вложители в самата банка, за да се оздрави и стабилизира тя. Не е нужно от бюджета да се разходват пари за тази цел, допълни той.

Разходите могат да бъдат поети за сметка на собствения капитал на банката, на провизиите и вероятно и на част от парите от негарантираните от Фонда за гарантиране на влоговете депозитори в банката.

"Най-важното е банката да се оздрави и да работи, защото по този начин ще бъдат най-малки загубите", посочи още Хърсев.

Ако банката се стабилизира и оздрави, загубите от вземанията, които не са гарантирани, ще бъдат минимални. Ако бъде оставена банката да остане да фалира, загубите ще отидат към максимални размери, както прогнозират някои от изказалите се по този въпрос специалисти от Следствието и Прокуратура, каза Хърсев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини