Спецоперация в Глобалната мрежа

GNU обществото съобщи за повишена интернет активност, свързана с провеждането на съвместна онлайн-операция от специалните служби на САЩ, Канада, Великобритания, Австрия и Нова Зеландия с цел създаване на пълна база данни за почти всички сървъри в Глобалната мрежа.

Операцията е с кодово име HACIENDA и се споменава в материалите, разкрити от Едуард Сноудън. Целта на операцията е пълното сканиране на мрежовите портове на всички сървъри от 27 държави и създаването на база данни, в която са включени параметри като използвана операционна система, открити мрежови портове и други. Чрез тази база данни специалните служби могат да моментално да определят потенциално уязвимите системи и възможностите за получаване на контрол върху тях, при провеждане на специализирани операции. HACIENDA не се свени да използва лични потребителски компютри за увеличаване на изчислителните ресурси и за скриване и замитане на цифровите следи.


Отговор на HACIENDA дава група програмисти, които предлагат свободния и безплатен фреймуърк GNUnet за създаване на P2P мрежи, в които е вградена технологията TCP Stealth за скриване на предоставяните мрежови услуги. Работният прототип, с вградена технология TCP Stealth, е допълнение към Linux-ядрото, което осигурява поддръжката на TCP Stealth във всяка клиентска или сървърна програма, без да е необходимо прекомпилиране.

Методът TCP Stealth е от категорията "port knoсking", при която за отваряне на мрежови порт се изисква скрито удостоверяване, като например последователно прочитане на предварително уговорени портове, изпращане на специално оформен мрежови пакет и други.

 
Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини