Търговия с титли направи 5000 турци лордове и лейдита

От години в интернет се върти търговия с фалшиви шотландски благороднически титли- и никъде другаде тя не процъфтява така, както в Турция. Няколко големи турски медии съобщиха тези дни, че в Турция вече имало 5 000 лордове и лейди, пише „Дойче веле“.

Сделката е проста. Който успее да си купи един квадратен фут шотландска земя, тутакси става “лорд”. Шотландската дума „laird“ (лерд) означава “земевладелец”, сиреч - който стане собственик на шотландска земя, може официално да се нарече “лерд” или “лейди”. В интерес на клиента обаче “лердът” бързо се превръща в “лорд”, поясняват издайнически турските медии.

Само че: първо, шотландският лерд не е британски лорд. Второ, думата визира само мъже и не допуска никакво “лейди”. Трето, става въпрос за фиктивна продажба, а не за реално придобиване на земя, така че и “собственикът” всъщност не е никакъв “лерд”, т.е. земевладелец. И четвърто, благородническото титулуване е в случая напълно незаконно, както оповести британската служба Court of the Lord Lyon. От въпросната служба отсичат, че е направо безобразие купувачът на парче шотландска земя да се самопровъзгласява за благородник.

Медиите в Турция се надпреварват да цитират предприемач на име Фарук Куртоглу, който се хвали, че всичките сделки с титлите "лорд" и "лейди" били в негови ръце - на месец правел поне 500 продажби. В офертите на Картоглу "един квадратен фут", което се равнява на приблизително 30x30 сантиметра, се превръща в “един квадратен метър”.

А пък шотландската цена за титлата "лерд", която възлиза на 25 лири стерлинги, набъбва при Картоглу на 250 турски лири, тоест - малко повече от 100 евро. Излиза, че ако този търговец действително е продал 5 000 титли "лорд" и "лейди", както твърди самият той, припечелените от него пари вече надхвърлят половин милион евро.

Междувременно новинарският портал CNNTürk разгада тайната на успеха на Куртоглу - в информация по темата медията твърди, че титлата "лерд" много помагала при получаването на виза за Великобритания.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини