НАТО се събира на най-важната си среща на върха от 20 г.

Кризата в Украйна и по-широката заплаха от войнствеността на Русия ще доминират започващата днес в Уелс среща на НАТО. Тя е считана за най-важната от 20 г.
Българският президент Росен Плевнелиев, заедно с външния и военния министри също ще вземат участие във форума.

От седмици в алианса се подготвя комплекс от политики, които да покажат решимостта на организацията, изправена заради руската агресия пред най-сериозното си предизвикателство след разпадането на СССР, пише британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Администраторите и посланиците в НАТО имаха едва около шест месеца, за да променят съставения преди украинската криза дневен ред, съсредоточен върху скучни наглед теми като морската сигурност и съвместни проекти за снабдяване, така че той да вземе под внимание фундаменталните заплахи за цялата система на сигурността в Европа, коментира изданието.

Лидерите от НАТО се събират в Уелс, за да определят курса на развитие на един военен съюз, който от доста време изглеждаше носещ се без посока и остарял, но напоследък получи нова жизненост благодарение на един стар враг - Русия, отбелязва в. "Вашингтон пост".

След като беше стигнал дотам, че да бъде смятан едва ли не за ненужен заради мира в Европа, за чието установяване беше помогнал, алиансът доскоро се оглеждаше в търсене на мисия. Тази година той я намери в лицето на конфликта в Украйна. Но лидерите от НАТО ще бъдат подложени на натиск да докажат, че най-силният военен съюз в света е способен да се справи с новото предизвикателство и все още може да възпре Русия, както правеше през Студената война, изтъква вестникът.

Според анализатори алиансът едва ли ще предприеме тази седмица смели ходове, които да променят траекторията на конфликта в Украйна.

Киев е партньор, а не член на НАТО и алиансът показва, че няма желание да разполага войски или да изпраща оръжия в страната. Но все пак основната цел на НАТО ще бъде да даде уверения на съюзниците в Източна Европа, които се страхуват, че може да са следващите взети на прицел от Русия, посочва "Вашингтон пост".

Тъкмо преди срещата на върха на НАТО, руският президент Владимир Путин оповести мирен план за Украйна, който предлага на Запада извинение за забавянето на наказателните мерки, които биха навредили също така на европейските икономики, изправени на ръба на нова рецесия, и който се очаква да бъде посрещнат с известно одобрение от уморените от войната украинци, пише в. "Ню Йорк таймс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини